/sites/all/themes/ccbt/images/backgrounds/pitfruit44.jpg
/sites/all/themes/ccbt/images/backgrounds/kleinfruit.jpg
/sites/all/themes/ccbt/images/backgrounds/pluimvee82.jpg
/sites/all/themes/ccbt/images/backgrounds/pluimvee42.jpg
/sites/all/themes/ccbt/images/backgrounds/herkauwers.jpg
/sites/all/themes/ccbt/images/backgrounds/groenten1.jpg
/sites/all/themes/ccbt/images/backgrounds/akkerbouw69.jpg
/sites/all/themes/ccbt/images/backgrounds/pitfruit24.jpg
/sites/all/themes/ccbt/images/backgrounds/akkerbouw99.jpg
/sites/all/themes/ccbt/images/backgrounds/groenten92.jpg

Leren lassen of zelf machines bouwen en aanpassen?

Ben jij geïnteresseerd om deze winter te leren lassen of zelf een ‘chtit-bine’ wiedbed of een mobiele serre te bouwen? Geef ons dan snel een seintje! We organiseren in februari samen met Atelier Paysan een opleiding in Vlaanderen. In januari kan je al deelnemen aan de cursus lassen!

Voor gediversifieerde (tuin)bouwbedrijven is het vaak lastig om machines op maat voor het bedrijf te vinden voor een betaalbare prijs. Gelukkig bestaat er een alternatief om dit probleem te omzeilen, namelijk zelf je machines bouwen! Maar hoe begin je hieraan ? En wat als je nog nauwelijks kan lassen?

Leren lassen

Als je zelf machines wil bouwen of aanpassen is stevig laswerk onmisbaar. We organiseren in januari een opleiding lassen, gericht op beginners. Ook telers die af en toe zelf iets lassen maar nood hebben aan een professionele opleiding en verdere oefening zijn zeer welkom! Momenteel bekijken we nog de mogelijke locaties en data, maar de concrete info en het inschrijvingsformulier zullen tegen eind november online staan. Hou zeker BIOpraktijk.be in de gaten!

Chtit-bine of multifunctionele onkruidtool

We nodigen je daarnaast uit voor een vijfdaagse ‘leer en doe’ opleiding om je eigen wiedbed (chtit-bine) te bouwen. De chit-bine is niet alleen een wiedbed, maar is zo ontworpen dat hij kan doorontwikkeld worden tot een multifunctioneel werktuig (vb. schoffel, oogstkar,…). De opleiding wordt verzorgd door het Franse Atelier Paysan, een netwerk van Franse boeren die hun eigen machines willen ontwikkelen en bouwen (zie website). Je kan gewoon deelnemen om enkele vaardigheden onder de knie te krijgen, maar je kan ook je eigen chtit-bine bouwen, die je na afloop mee neer huis kan nemen.

Image

Het werktuig zal misschien niet helemaal klaar zijn na deze opleiding van 5 dagen, maar je leert wel alle technieken om het thuis verder af te werken en te perfectioneren.

Bio en Hauts-de-France organiseert deze opleiding van 17 tot en met 21 december in Wavrin, vlakbij Rijsel. Vlaamse telers kunnen bij deze opleiding aansluiten, maar betalen wel een meerprijs. Stuur vóór 19 november een mailtje naar carmen.landuyt@ccbt.be of telefonisch 0495 69 12 02 als je wil deelnemen!

Opleidingsweek in Vlaanderen

Eind februari organiseren we een vijfdaagse opleiding van Atelier Paysan in Vlaanderen, in het kader van het project 'Boer Bricoleur'. Het voordeel hiervan is dat de deelnemers geen opleidingskost betalen, enkel het materiaal. Indien er voldoende actieve interesse is voor het bouwen van de chtit-bine, dan zal deze vijfdaagse in het teken van de chtit-bine staan. Andere mogelijkheden voor de opleidingsweek in Vlaanderen zijn het bouwen van een mobiele serre (2 dagen) of het lassen van een aankoppelingsdriehoek ‘triangle d’attelage’ (3 dagen). 

  • Materiaalkost chtit-bine (zonder zonnepaneel): ± 2800 €
    • + Kostprijs voor de opleiding zelf (enkel voor de opleiding in Frankrijk)
    • + Maaltijden en eventueel overnachting

  • De mobiele serre is extreem variabel in een kostprijs: bv. een serre van 100m² type Filclair (7 bogen), kost tussen 1000-1200 € met de rails en 2 dagen installatie. Alle info vind je hier.

  • Voor driehoeken hangt dit af van het aantal gereedschappen dat moet worden uitgerust, evenals de driehoeksmodellen. Atelier Paysan bouwt zelf de driehoeken aan de werktuigzijde, dat kost ongeveer 40-48 € HT voor driehoeken + materiaalkosten om ze op de tool te fixen. De driehoeken aan de tractorzijde worden gekocht voor 128,8 € à 270 € volgens de geselecteerde categorie. Het aantal converteerbare tools in een sessie is afhankelijk van het lasgemak van de deelnemers en het type gereedschap. Alle info mbt de aankoppelingsdriehoek vind je hier

Ben je geïnteresseerd in het bouwen van één of meerdere van deze drie zaken, geef dan voor 21 november hieronder je voorkeur door!

Meer info?

Carmen Landuyt (CCBT)
Tel: +32 (0)9 331 60 85
E-mail: carmen.landuyt@ccbt.be

Image

Image