Bioweek 2012: honderden enthousiastelingen proefden aardbeien
Er bestaan honderden variëteiten van aardbeien maar al jaren spant Elsanta bij de gangbare telers de kroon. Dit heeft vooral met de commerciële eigenschappen van de vrucht te maken en niet zozeer met smakelijkheid, productiviteit of resistentie tegen ziekten en plagen te maken.
De biologische aardbeiteler staat hier in Vlaanderen veel dichter bij de consument en ervaart dagelijks dat de consument vooral voor versheid en voor smaak kiest. We zien binnen de biologische aardbeiteelt ook een grotere diversiteit aan variëteiten aanwezig. Deze variatie aan vruchten en smaken wordt beschouwd als een meerwaarde.
Op het PPK 'Pamel' worden er proeven uitgevoerd om de eigenschappen van nieuwe variëteiten onder biologische omstandigheden te bepalen. Daarnaast is het ook belangrijk om de waardering van de consument voor deze nieuwe variëteiten te kennen.
Daarom nam het PPK 'Pamel' naar aanleiding van de Bioweek 2012 het initiatief om een smaaktest te organiseren. We vonden in Bioforum, PCG en de dienst leefmilieu van de provincie Vlaams-Brabant enthousiaste partners. In het gastvrije Miniemeninstituut te Leuven vonden we een geschikte locatie om de smaaktest uit te voeren. De eerste resultaten vindt u in onderstaand verslag zoals het door Saskia Buysens, verantwoordelijke smaakonderzoek bij het Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw gepubliceerd werd.
Voor teelttechnische info over de geteste variëteiten kan u contact opnemen met het PPK 'Pamel'. Alle geteste variëteiten staan al minstens drie jaar in verschillende proeven opgenomen.
Lees hier de eerste resultaten van de smaakproef!
Meer info?
Yves Hendrickx (PPK) of Saskia Buysens (PCG)
yves.hendrickx@vlaamsbrabant.be of saskia.buysens@proefcentrum-kruishoutem.be