Rassenonderzoek bataat blijft belangrijk
Voor startende telers is het niet evident door het bos de bomen te zien. Het aanbod aan bataatrassen is erg divers en wordt aangeboden door verschillende Europese leveranciers. Het meerjarige rassenonderzoek op PCG moet telers ondersteunen in het maken van een geschikte keuze voor hun bedrijf. Eerder dit jaar werden de bruto-opbrengsten van de verschillende rassen reeds kenbaar gemaakt. Deze gaven reeds belangrijke inzichten, maar uiteraard is voor de verse markt niet de bruto-opbrengst het belangrijkst, wel de totale verkoopbare opbrengst en de gewichtssortering van de knollen. In december en januari werden daarom alle rassen gesorteerd om de verkoopbare opbrengst te bepalen.
Er werden rassen aangelegd van de Portugese firma Nativaland (Na), het Spaanse Viveros Santana (VS), de Nederlandse firma Biological Youngplants (BY) en het Belgische bedrijf Vervit (Ve).
Bij de oranje rassen is het opnieuw standaardras Orleans dat met 50 ton/ha de hoogste verkoopbare opbrengst haalt. Omwille van zijn hoge opbrengst en bovendien aantrekkelijke knolvorm, wordt dit ras op heden het meest geteeld in de praktijk. Ook het ras Bellevue wint aan belang. Met zijn 42 ton/ha verkoopbare opbrengst blijft hij wat betreft productie een stukje onder het ras Orleans, maar zijn knolvorm wordt vaak net iets aantrekkelijker bevonden. Ook zijn sortering is voor de versmarkt erg aantrekkelijk (niet te grof) en zijn blekere schilkleur zorgt ervoor dat rooibeschadigingen aan de schil minder hard opvallen.
Foto's: Maatsorteringen Bellevue
Bayou Belle, de nieuwkomer van Nativaland die dit jaar voor het eerst werd meegenomen in de proef deed het meteen uitstekend en haalde met 44 ton/ha de tweede hoogste opbrengst. Bruto werd de hoogste opbrengst in proef gehaald, maar dit ras vertoonde een iets hoger percentage onverkoopbare knollen. Op het eerste gezicht lijkt de houdbaarheid wat minder goed dat bij Orleans. Dit zal verder geëvalueerd worden in de bewaring.
Hoewel Beauregard niet de topopbrengsten haalt van de eerder genoemde rassen, presteert dit ras jaar na jaar wel steeds goed en blijft dit ook aanwezig op praktijkpercelen omdat dit een licentievrij ras is. De knollen zijn wel vaak iets langwerpiger van vorm, wat niet altijd gewild is. De rassen Indosweet (37 ton/ha), Burgundy (33 ton/ha) en Evangeline (25 ton/ha) vormen de degelijke middenmoot. Indosweet vertoont dit jaar algemeen een vrij grove sortering. Dit was meer dan waarschijnlijk te wijten aan het hoge percentage wegval (1/4 van de planten) in de proef. Burgundy en vooral Evangeline deden het dit jaar minder goed dan voorbije jaren.
Het ras Covington lag dit jaar voor de eerste keer in proef. Hoewel het ras erg mooie, uniforme knollen produceerde viel de totale opbrengst tegen met net geen 20 ton/ha verkoopbaar product. Dit was deels te wijten aan het erg hoge percentage wegval bij dit ras (> 20%).
Bij de witte rassen blijft Bonita de koploper met een erg hoge verkoopbare opbrengst van 44 ton/ha. Murasaki en Diana halen duidelijk lagere opbrengsten (respectievelijk 28 en 26 ton/ha) maar worden wel aantrekkelijk bevonden omwille van hun paarsroze schilkleur. Het ras Tainung 65 haalt met 35,5 ton/ha wel een goede opbrengst maar vormt erg grove, geaderde knollen. Voor de verse markt wordt het daardoor niet aantrekkelijk bevonden.
Bij de volledig paarse rassen zien we dat algemeen veel grilligere knolvormen bekomen worden. Enkel Purple “Sakura” van Nativaland haalt degelijke resultaten in de proef met 24 ton/ha verkoopbaar product. De rassen INIA310, Jewel, Pepita, Purple en Jonathan halen een te lage opbrengst in Vlaamse teeltomstandigheden en zullen niet verder meegenomen worden in het onderzoek.
Meer info?
Annelien Tack (PCG)
annelien@pcgroenteteelt.be
09 331 60 83
In samenwerking met: Vlaio La-traject “Succesvolle uitbouw van de teelt van bataat in Vlaanderen”