Onderzoeksagenda voor de biologische landbouw 2008-2012
Onderzoek over biologische landbouw is anders.
De biologische landbouw heeft een aantal specifieke waarden. Bij de ontwikkeling van een onderzoeksagenda is het van belang de betekenis van deze waarden voor het onderzoek duidelijk te stellen. De waarden van de biologische landbouw vertonen overeenstemming met de duurzaamheidwaarden en er zijn linken mogelijk met het reguliere landbouwonderzoek. Belangrijke verschilpunten met het reguliere onderzoek echter zijn de systemische richtlijnen in het biologische landbouwonderzoek, de interdisciplinaire aard, de linken met sociale thema’s en het feit dat het onderzoek wordt uitgevoerd om de kennisbasis van de begunstigden van dat onderzoek te verbeteren. Biologisch landbouwonderzoek vertrekt vanuit een holistische visie maar ook andere onderzoeksvisies kunnen van toepassing zijn. Onderzoek in de biologische landbouwsector gaat over verdieping van de biologische landbouw en is van nature vooruitstrevend en innoverend.
Onderzoek staat niet op een eiland.
Een interactief denkproces werd opgezet om te komen tot deze onderzoeksagenda. Aan dit proces namen zowel vertegenwoordigers van de biologische sector, onderzoekers als ambtenaren deel. De onderzoeksagenda die werd opgesteld kan dienen als leidraad voor projectoproepen, projectvoorstellen en de evaluatie en selectie van onderzoeksprojecten binnen de biologische landbouw.
Onderzoeksthema’s.
De onderzoeksagenda is onderverdeeld in 6 hoofdthema’s. Door de aard van de biologische landbouw zijn verschillende thema’s nauw gelinkt met elkaar en zullen interdisciplinaire benaderingen dikwijls een must zijn om de thema’s volledig te behandelen. De onderzoeksthema’s die in de onderzoeksagenda worden uitgewerkt, zijn: primaire productie en productkwaliteit, bedrijfseconomische en sectorale aspecten, ketenbeheer en marketing, beleid, communicatie en ten slotte biologische landbouw in zijn omgeving. Elk van deze thema’s wordt verder omschreven en de specifieke onderzoeksnoden voor de komende jaren weergegeven.
Van Gijseghem, D.,& Vuylsteke, A. (2010). Onderzoeksagenda voor de biologische landbouw 2008-2012. In: De biologische landbouw in Vlaanderen: Onderzoek 2008-2010. L. De Cock, N. Erbout, J. Van Waes (eds). NOBL, Merelbeke, 18-19.
Afdeling Monitoring en studie van het Departement Landbouw en Visserij