Oproep aan groentetelers: Doe mee met het Living Lab voor duurzame groenteteelt
Ben je op zoek naar manieren om je teelt te verduurzamen en je bodemkwaliteit te verbeteren? Dan is dit je kans! ILVO en Inagro nodigen Vlaamse groentetelers uit om deel te nemen aan Ground2live, een Europees project rond groenbedekkers. De focus ligt op het intensiever inzetten van groenbedekkerteelten om de bodem het hele jaar door begroeid en beworteld te houden, zowel vóór, tijdens als na de hoofdteelt.
Hoe soja én methaan verminderen bij biologische herkauwers
Op initiatief van een aantal geëngageerde en vooruitziende biomelkveehouders ging de operationele groep SOMEBIO vanuit een holistische visie op zoek naar methaanreducerende voederstrategieën die specifiek werken voor bio en die tegelijk helpen met het afbouwen van het sojaverbruik.
Ammoniak reduceren bij biologische geiten?
In het kader van het stikstofdecreet zal de Vlaamse veehouderij – inclusief de biologische – de komende jaren inspanningen moeten leveren om haar ammoniakemissies significant te reduceren. In het kader van een CCBT-project werden verschillende potentiële maatregelen in beeld gebracht.
Ammoniak reduceren bij biologisch rundvee?
In het kader van het stikstofdecreet zal de Vlaamse veehouderij – inclusief de biologische – de komende jaren inspanningen moeten leveren om haar ammoniakemissies significant te reduceren. In het kader van een CCBT-project werden verschillende potentiële maatregelen in beeld gebracht.
Rendabel komkommers telen in tunnels: wat werkt echt?
Enten loont in tunnelteelten van komkommer, op voorwaarde dat je kiest voor de juiste ras-onderstam combinatie. Roofmijten zoals Neoseiulus californicus zijn doeltreffend tegen spint, mits ze tijdig en preventief worden ingezet.
Bio Boeren Blog - april 2025 - Bart Van der Straeten
Bart Van der Straeten maakt het lijstje van onze zes Bio Boeren Bloggers compleet! Hij trekt in deze blog enkele parallellen tussen de fruitteelt en het wielrennen, nu het seizoen voor beiden gestart is.
Methaan reduceren door de juiste bomen, struiken en kruiden
De biologische veehouderij is al langer op zoek naar manieren om de herkauwer als spil in een biologisch landbouwsysteem minder broeikasgassen te laten uitstoten. Het is geweten dat bepaalde kruiden, struik- en boomsoorten de methaanproductie in de pens kunnen onderdrukken.
Laat zaaien van vorstgevoelige groenbemesters: een haalbare optie?
Door de klimaatverandering hebben we de laatste jaren warmere herfsten met groeizaam weer. Dit biedt mogelijkheden om vorstgevoelige, niet-winterharde groenbemesters later te zaaien, bijvoorbeeld: tussen een late oogst en een vroege teelt na de winter. Inagro onderzocht met demonstratieveldjes hoe verschillende groenbemester(mengsel)s groeien bij een middellate (begin september) en late zaai (richting oktober).
Synergie tussen mieren en roofmijten tegen Californische tripsen
Valentijn De Cauwer ging in zijn thesisonderzoek op zoek naar het mechanisme achter de positieve interactie tussen de rode schorpioenmier en de roofmijt Amblyseius swirskii in de bestrijding van Californische tripsen. Het onderzoek van Valentijn werd genomineerd voor de thesisprijs biologische en agro-ecologische landbouw en voeding 2023 - 2024. Valentijn kwam op de tweede plaats terecht.
Rapton nieuw sterk ras voor de winterteelt prei
Uit de rassenproef voor de winterteelt komen verschillende sterke rassen naar voren. Laston en Oslo blijven hoge opbrengsten halen en een uitstekende kwaliteit leveren. Nieuwkomer Rapton haalt de hoogste opbrengst, is goed bestand tegen ziektes en makkelijk te schonen. Andere rassen die goed presteerden zijn Darter, E65B.103, Flexiton en Nunton.