Biologisch onderzoek beschutte teelten PCG
Sinds 2001 voert het PCG talrijk onderzoek uit op biologische teelten in kas of plastiek koepel. Dit praktijkgericht onderzoek houdt tal van rassen- en onderstammenproeven in maar ook demo onderzoek behoort tot het onderzoekspakket. Via een Technisch subcomité bio wordt de proefplanning jaarlijks opgesteld.
Demonstratieve proeven.
In 2008 werd nagegaan of onkruidbeheersing in een gezaaide teelt veldsla efficiënter kon worden aangepakt. Daaruit bleek dat afdekken met potgrond mogelijkheden biedt om onkruid met een minimum aan arbeid te beheersen en de teeltduur aanzienlijk in te korten. Gezien de kostprijs van de potgrond is het beter om de laag te beperken tot 2,5 cm dikte. Jaar na jaar wordt opgemerkt dat het vruchtgewicht van de biotrostomaat daalt. Voor het op peil houden van het vruchtgewicht werden verschillende parameters onderzocht die hier mogelijks invloed op hebben. Type bemesting (vast/vloeibaar) heeft nagenoeg geen effect, de plantafstand verruimen zou naar het einde van de teelt toe mogelijks positief effect hebben. De parameter die het meeste invloed heeft, is tijdens de teelt één of meerdere trossen wegsnoeien. Het meest optimale tijdstip voor het uitvoeren van deze handeling wordt verder onderzocht. Andere demonstratieve proeven zijn het behouden van een optimale vruchtkwaliteit in komkommer, bladluisbeheersing in paprika door aangepaste stikstofbemesting, onkruidvrij houden van een koepel in de zomer,...
Rassen- en onderstammenproeven.
Rassen- en onderstammenproeven nemen een belangrijk deel in van het onderzoek bio beschutte teelt. Op die manier kunnen telers telkens de meest optimale keuzes maken bij het bestellen van hun plantgoed. Onderstaande tabel geeft een impressie van dit soort onderzoek, in kas of koepel, uitgevoerd de laatste 3 jaar.
PCG/CCBT/VETABIO
Dewitte, J. (2010). Biologisch onderzoek beschutte teelten PCG. In: De biologische landbouw in Vlaanderen: Onderzoek 2008-2010. L. De Cock, N. Erbout, J. Van Waes (eds). NOBL, Merelbeke, 90-91.