Benut stoppel om wortelonkruiden aan te pakken
Akkerdistel tijdig aanpakken
Sint-Jan (24 juni) is, naar analogie met de laatste aspergesteekdag, het tijdstip voor een goede distelbestrijding. De distel loopt net als de asperge in het voorjaar uit. Waar asperges na deze dag niet meer mogen gestoken worden om voldoende reservestoffen te kunnen opslaan voor het volgend jaar is dit het moment om distels te steken. Hoe vaker en vroeger de distel na Sint-Jan door afsnijden of uittrekken verstoord wordt, hoe minder tijd hij heeft om de noodzakelijke reserves in de wortels aan te vullen. Hierdoor wordt het mogelijk de akkerdistel te verzwakken.
Naargelang de onkruiddruk, de grootte van het perceel en de teelt kan dit mogelijk nu nog manueel gedaan worden. Voor een mechanische bewerking is het wachten tot wanneer de eerste teelten geoogst worden (zoals na gps-oogst van graan). In dat geval kan een rodweeder ingezet worden om wortelonkruiden te lijf te gaan. In geval van een ernstige onkruiddruk zal een stoppelbewerking alleen echter niet volstaan en moet elk moment in de rotatie benut worden.
Rodweeder
De Rodweeder is een as met zes kanten die met kettingen achter de cultivator hangt. De ketting zit met een lager aan de as vast. Het principe van de Rod (staaf) wieder is vrij eenvoudig. Een zeskantige staaf werkt ongeveer vijf cm diep in de grond, achter een machine waarmee het land bewerkt wordt, bijvoorbeeld een cultivator. Door de rijsnelheid gaat de staaf draaien en worden planten- en wortelresten naar boven gewerkt. Daardoor zullen de resten sneller opdrogen en/of minder snel hergroeien. Piet Slob van Flevotech (www.flevotech.nl) bracht deze machine naar Nederland. Ondertussen biedt ook HAK (www.haknl.com) de rodweeder aan.
Eenvoudige alternatieven voor de rodweeder
Alternatieven zijn een volveldse schoffel, een cultivator met ruim overlappende brede ganzevoeten, een stalen kabel aan de cultivator,… De essentie is dat de grond over het volledige oppervlak gesneden wordt zodat alle wortelstokken losgemaakt worden. Enkele dagen drogend weer nadien is uiteraard ook nodig om de losgereden wortelstokken te doen opdrogen.
Foto: Een stalen kabel aan de cultivator vormt een eenvoudig alternatief met een gelijkaardig effect als de rodweeder
De rodweeder uitgetest
Uitgebreid Nederlands onderzoek vergeleek verschillende mechanische en chemische bestrijdingsstrategieën. Hieruit blijkt dat de Rodweeder, mits herhaalde inzet, tegen de meest courante wortelonkruiden een zeer goede werking heeft. Op Inagro liepen we daarentegen aan tegen een zeer praktische beperking. Door het breken van een veiligheidsbout van de cultivator sloeg een tand tegen de as waardoor deze plooide. Dit vergt dus een compromis tussen voldoende beveiliging en de as. Sindsdien voorzien we de breekbouten toch een maatje zwaarder…
Voor wie met wortelonkruiden worstelt is de Rodweeder een aanrader. Inagro biedt zijn toestel aan in bruikleen voor wie de Rodweeder wil proberen alvorens aan te kopen.
Meer info:
lieven.delanote@inagro.be of annelies.beeckman@inagro.be,
TEL: 051 27 32 51
Uitgebreide info over beheersing van akkerdistel vind je terug in de brochure:
‘Akkerdistel succesvol beheersen in de biologische landbouw’.
Je kan deze brochure downloaden op www.inagro.be -> publicaties (of klik HIER)
of bestellen bij isolde.cauwelier@inagro.be.