Proefplanning kruidenteelt voor komend seizoen
De eerste kruidenproeven zijn reeds enkele weken geleden opgestart op het PCG. Ook dit jaar zal op verschillende topics ingezet worden: niet alleen rassen, maar ook gewasbescherming, diversiteit en bemesting worden mee opgenomen in de proefplanning. De proefplanning werd ingevuld op basis van de vragen die binnen de sector spelen.
Biologisch open lucht:
Munt: Bij het telen van munt is teelttechniek niet onbelangrijk. Hoe zorg je ervoor dat de teelt onkruidvrij blijft en tevens niet teveel woekert? Hoe houd je je gewas jong en op welke manier kan de oogst efficiënt gebeuren?
Krulpeterselie: Echte meeldauw blijft een probleemziekte in de teelt van krulpeterselie. De verschillende rassen hebben reeds een behoorlijke resistentie, maar toch is dit vaak onvoldoende om de garantie voor een zekere teelt te waarborgen. De vraag stelt zich welke biologische gewasbeschermingsmiddelen voorhanden zijn, en of er mogelijkheden bestaan om erkenningen uit te breiden.
Serreteelten:
Biologische potgrondproef: Het is niet evident voldoende mineralisatie en beschikbare stikstof te voorzien voor biokruiden in pot. Er zijn verschillende biologische potgrondmengsels op de markt die tevens organische meststoffen bevatten. Aan de hand van een proef worden deze verschillende mengsels uitgetest. De proef werd opgezet in de teelt van rozemarijn (lange teelt); twee weken geleden werd de eerste zaaiing basilicum (korte teelt) uitgevoerd. Bedoeling is dat de teler een zo optimaal mogelijk product bekomt, met zo weinig mogelijk extra ingrepen.
Basilicum: Verschillende types basilicum worden aan de hand van een proef met elkaar vergeleken; per type werden telkens twee rassen opgenomen in de proef. Deze proef gaat door op het mobiele gotensysteem. Er wordt gezaaid in universele potgrond die geschikt is voor kruiden. De bijbemesting verloopt gangbaar.
Eetbare bloemen en andere speciale teelten: Aan de hand van een demoproef zal worden nagegaan welke andere alternatieve teelten biologisch kunnen geteeld worden in pot. Is het mogelijk eetbare bloemen te vermarkten op die manier? Hebben bepaalde minder gekende gewassen potentieel bij bv. restauranthouders? Tal van vragen waar we binnenkort hopelijk een antwoord op kunnen bieden.
Meer info?
Justine Dewitte (PCG)
TEL: 09 381 86 86
E-mail: justine.dewitte@proefcentrum-kruishoutem.be