Waar vind je kwalitatief bio plantgoed?
Elke teler kent het belang van kwalitatief en robuust plantmateriaal. Maar wat zijn de mogelijkheden voor jouw bedrijf om er aan te geraken? Biologische plantenkwekers zijn nu eenmaal niet zo dik gezaaid in Vlaanderen. En het zelf opkweken is een hele uitdaging want plantenopkweek is de voorbije decennia meer en meer geëvolueerd naar een apart vakgebied met vereiste infrastructuur en mechanisatie.
Binnen het kortlopende project “Bioplantgoed: logistiek, diversiteit en kwaliteit” werden alle biologische groentetelers bevraagd. Vooral vanuit West-Vlaanderen en Limburg kwam er een sterke logistieke beperking naar voor. Op basis van deze bevraging werd in dialoog gegaan met de gekende biologische plantenkwekers. De kleinere regionale plantenkwekers kwamen samen op verschillende bedrijven om kennis uit te wisselen en zo van elkaar te leren. Dit alles werd teruggekoppeld tijdens een telersbijeenkomst met de biologische groentetelers.
Als afsluiter van dit project zetten we de mogelijkheden voor de aankoop van bioplantgoed nog even op een rijtje. Met de grote plantenkwekers werd ook onderzocht hoe zij hun dienstverlening kunnen verbeteren en hoe biologische boeren ook zelf hieraan kunnen bijdragen.
Kleinere, regionale plantenkwekers
De lokale plantenkwekers karakteriseren zich door hun breed gamma (zowel in gewassen als in rassen) en veelvuldige dialoog met de teler. Zij zaaien hetgeen de teler bestelt, en beschikken niet over grote voorraden. De klant van de regionale plantenkweker is veelal een kleinere teler die op frequente basis een kleine hoeveelheid divers plantgoed nodig heeft. Hieronder vind je enkele regionale adresjes waar je als teler kunt beroep op doen:
- ’t Landhuis (Melle):
aanbod: allerlei groenten en kruiden
http://www.ecoplan.be/het-landhuis-ateljee
landhuis@ateljeevzw.be
- De Loods (Aalst):
aanbod: voornamelijk kruiden, maar ook groenten
http://www.swpdeloods.org/
patrick.de.swaef@swpdeloods.org
- De Kruiderie Loca Labora (Beernem):
aanbod: voornamelijk kruiden en andere speciallekes
http://www.dekruiderie.be/home/
wim.vercoutter@localabora.be
- L’Archenterre (Walhain-St-Paul – tussen Brussel en Namen):
aanbod: groenten ( uitz. geen vruchtgroenten, vanaf volgende jaren wel)
http://www.bioguide.be/producteurs/archenterre_ferme_vincent_cantaert
vincent.cantaert@skynet.be
- De Wriemeling (Veltem-Beisem):
aanbod: groenten, maar ook kruiden
http://www.wriemeling.be/
wriemeling@gmail.com
- Thierry Beaucarne (Moeskroen):
aanbod: herfst- en winterprei
http://www.bioforumvlaanderen.be/nl/nieuws/bedrijfsbezoek_beaucarne
thbeaucarne@belgacom.net
Grotere plantenkwekers
De grotere plantenkwekers waar Vlaamse biobedrijven courant beroep op doen zijn Plantenkwekerij De Koster, Jongerius en Grow Group. Deze bedrijven telen zowel biologisch als gangbaar plantgoed. Hun werkwijze even op een rijtje…
Plantenkwekerij De Koster (Brussegem)
http://www.plantenkwekerijdekoster.be/NL/homeNL.html
info@plantenkwekerijdekoster.be
Het gamma van Plantenkwekerij De Koster is heel ruim: verschillende soorten groenten, gezaaide kruiden, aardbeiplantgoed en prei. Het enten van vruchtgroenten laat hij aan anderen over. Deze plantenkweker heeft steeds een beperkte voorraad plantgoed extra staan. Wil je echter zeker zijn van je planten, dan bestel je deze beter tijdig ( gemiddeld 2 maand op voorhand), zodat deze voor jou kunnen gezaaid worden. De rassenkeuze en het assortiment wordt bepaald door vertegenwoordigers van zaadhuizen en grotere telers. De bestelling gebeurt best via een bestelbon, die beschikbaar is op hun website. Alle klanten zullen tijdens de komende winter geïnformeerd worden over hun aanbod en prijzen zodat tijdig besteld kan worden. Heb je specifieke wensen, dan kan je steeds contact opnemen met het bedrijf. Zo kan je van een speciale soort het zaad opsturen en wordt het voor je gezaaid. Bepaalde kwaliteitslabels verwachten een plantenopkweekfiche; indien je deze als teler nodig hebt, meld je dit bij de bestelling. Bij levering zal je vanaf nu telkens de rasnaam terugvinden op de leverbon. De planten kunnen op woensdag en vrijdag afgehaald worden; grote leveringen worden tot bij de teler gebracht. Er zijn sinds kort enkele samenwerkingsverbanden ontwikkeld om ook het plantgoed voor de kleinere teler vlotter tot bij hem te laten komen. Zo is De Wassende Maan te Astene bv. een gezamenlijk afhaalpunt waar telers van Oost- en West-Vlaanderen kosteloos terecht kunnen. De stapels worden per teler afgezet en ook de facturatie verloopt individueel. Voor het leeggoed zal er op De Wassende Maan een inzamelmoment georganiseerd worden tijdens het najaar. Wil je het als West-Vlaamse teler toch tot bij jou thuis geleverd hebben, kan je eventueel beroep doen op een transportfirma zoals Biologistics. Uiteraard valt dit eerst met hen te overleggen. Regio Limburg had tot voor kort ook wat logistieke ongemakken, maar De Hoev (De Werkende Handen) te Zonhoven stelt zich open voor het transport tot op je bedrijf. Plantenkwekerij De Koster staat ook open voor andere regionale afhaalpunten. Mochten deze mogelijkheden onvoldoende zijn voor je bedrijf mag je aan De Koster steeds de vraag stellen of er eventueel andere mogelijkheden zijn, zoals je kleinere bestelling mee afzetten met een bestelling van een grotere teler bij jou uit de buurt.
Jongerius (Houten – Nederland)
https://plus.google.com/100733773450876911729/about?gl=be&hl=nl
wimhuijgens@home.nl
Jongerius heeft een ruim aanbod aan plantgoed voor groenten. Ze zijn tevens uitermate goed uitgerust voor het opkweken en enten van vruchtgroenten. Dit grote bedrijf gaat heel gestructureerd te werk. De planten dienen allemaal voor de zaaidatum besteld te worden, op die manier is de leverdatum door de klant te bepalen. Ook hebben ze een eigen webwinkel voor klanten waar men gemakkelijk een heel teeltseizoen kan inplannen. De inlogcode kan hiervoor aangevraagd worden bij het bedrijf. De standaardrassen worden bepaald door grote afnemers of door zaadfirma’s. Op de webwinkel kan bij de bestelling wel een voorkeurras opgegeven worden indien gewenst. Binnen de werking wordt dan bekeken of het mogelijk is om dit ras te zaaien. Op de afleveringsbon is het ras en aantal duidelijk aangegeven. Indien men minder dan 30 kisten bestelt, komen er wel administratie- en transportkosten bovenop de plantprijs (huidige meerkost bedraagt 45€). Wel geven ze de mogelijkheid om de bestelling aan te vullen met lege perspotten tot 30 kisten om evt zelf planten in op te kweken. Indien men met meerdere telers bestelt op één afleveradres en één factuuradres kan men deze kosten uitsparen; de telers moeten dan wel onderling de kosten uitsplitsen. Ook staat Jongerius open voor een bedrijfsbezoek met een groep geïnteresseerde biotelers om kennis en ervaringen uit wisselen.
Grow Group (Naaldwijk)
http://www.growgroup.com/
s.van.zanten@growgroup.com
Grow Group heeft reeds jarenlange ervaring in het telen van biologisch plantgoed. Ze hebben zich tevens gespecialiseerd in het enten van planten. Het gamma bestaat uit glasgroenten en vollegrondsgroenten. Het bestellen van het plantgoed gaat voor kleine partijen vaak gewoon per mail. Om misverstanden te vermijden is het aangewezen dit niet telefonisch te doen. Grow Group is voornamelijk gericht naar grotere telers. Eén volle pallet bestellen van elke soort is de ondergrens. De vaste kost die gemaakt wordt per bestelling blijft gelijk, waardoor het percentagegewijs voor grotere partijen goedkoper is dan voor kleine partijen. Grote partijen worden altijd geleverd; kleine partijen kunnen mensen ook zelf komen ophalen. Indien specifieke rassen of soorten gewenst zijn, biedt de plantenkweker de mogelijkheid dat de teler het zaad naar hen toestuurt. Deze zaden moeten wel in gesloten zakjes zitten en voldoen aan de GSPP-normen. Voor grotere afnames kan Grow Group zelf instaan voor het bestellen van dit zaad. De huidige klanten die gebruik maken van de diensten van deze plantenkweker zijn voornamelijk grotere glasgroentebedrijven die niet nabij elkaar gelegen zijn. Om die reden is samenwerking tussen de telers dan ook niet aangewezen. Bij nieuwe klanten wordt er telkens bekeken wat voor beiden de meest gunstige werkwijze is.
Om de grotere, maar ook zeker de regionale biologische plantenkwekers makkelijk terug te vinden, kan je gebruik maken van de Biobedrijvengids van Bioforum. Door de aangepaste zoekfunctie kan je op elk ogenblik en op eender welke plaats bekijken welke bioplantgoedkweker het dichtst in je buurt gelegen is. (--> Als boer kan je een leverancier zoeken, waarbij je in de lijst plantgoed kan aanvinken.)
Justine Dewitte