Zachtfruit telen in de aanwezigheid van Drosophila suzukii
Het CCBT-project ‘Zachtfruit telen in de aanwezigheid van Drosophila suzukii’ ging van start op 1 april 2015. Dit project wordt uitgevoerd door pcfruit vzw met Proefcentrum Pamel als partner en het wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van het CCBT en de Vlaamse Overheid.
Dit project wil biologische telers ondersteunen bij een beredeneerde aanpak van de momenteel prioritaire probleemplaag in zachtfruit: het onafwendbaar opkomen van de zeer schadelijke fruitvlieg Drosophila suzukii. Bij deze plaag is het uiterst belangrijk om ze in een vroege fase op te merken. Na ei-afleg in rijpende vruchten voeden de larven zich met het rijpe vruchtvlees en kunnen enorme verliezen opleveren in productieteelten. In het buitenland, waar men al langer met Drosophila suzukii te maken heeft, hebben ze geen afdoende oplossingen voor het probleem. Ook biologische bestrijders zijn niet gekend. Het zal er op aan komen om een effectieve monitoring uit te voeren zodat, naast preventief getroffen maatregelen, bij de eerste intrede van de fruitvlieg op het bedrijf ook mogelijke curatieve maatregelen kunnen getroffen worden. Dit project zal hierop inspelen aan de hand van demonstratie en sensibilisering van een systeemgerichte preventieve aanpak. Het project wil op die manier de teelt- en bedrijfszekerheid van biologische tuinbouwbedrijven ondersteunen.
Naast een goede teelthygiëne (proper plukken, koude keten bewaren, afval opruimen,…) dient er vooral aandacht besteed te worden aan een preventieve aanpak van Drosophila suzukii op het bedrijf. Binnen dit project wordt er gefocust op een relatief nieuw aspect binnen de Vlaamse tuinbouwsector: ‘het preventief innetten van de aanplanting’. Hierbij wordt vooral een antwoord gezocht op de vragen HOE en WANNEER.
- Lokstoffen (zoals appelciderazijn) zijn minder aantrekkelijk voor de suzuki-fruitvlieg dan rijp fruit. Zolang er rijp fruit aanwezig is, worden er weinig tot geen suzuki-fruitvliegjes in de vallen aangetroffen. Dit wil echter niet zeggen dat ze niet aanwezig zijn. Het is aan te raden om dan de avond voor de pluk, ogenschijnlijk onaangetaste vruchten te plukken en deze in zoutwater onder te dompelen. De larven van Drosophila suzukii zullen uit de vrucht kruipen en in het water drijven (pas op want in het beginstadium kunnen de larven heel klein zijn (1 tot 4 mm).
- In de winterperiode is het voor de vrouwelijke suzuki-fruitvliegjes onmogelijk om eitjes te leggen. Het is pas in het tweede deel van de lente dat ze hiertoe in staat zijn (eind april in 2015).
- De opbouw van een Drosophila suzukii aantasting in je perceel is afhankelijk van de omgeving. Locaties in de buurt van (vooral niet geoogste) kersenpercelen hebben bijvoorbeeld een grote kans om aangetast te worden.
- Wanneer er gekeken wordt naar soortgevoeligheid, dan zijn aardbeien, frambozen en bramen gevoeliger voor aantasting door Drosophila suzukii in vergelijking met blauwe bessen, kersen en druiven. In deze test hadden de aardbeien de laagste brix-waarde wat er op wijst dat het brix-gehalte niet de cruciale factor is wanneer er naar gevoeligheid gekeken wordt.
- In figuur 3 is duidelijk te zien dat het rijpheidsstadium van de aardbei eveneens een rol speelt in de gevoeligheid voor aantasting door Drosophila suzukii
Figuur 3: zes verschillende rijpheidsstadia van aardbei werden getest op hun aantrekkelijkheid voor Drosophila suzukii. Het is duidelijk te zien dat vanaf rijpheidsstadium 4 (aardbei begint rondom een rode kleur te vertonen) de vruchten significant aantrekkelijker zijn voor Drosophila suzukii. Maar zelfs vanaf rijpheidsstadium 2 (aardbei volledig ontwikkeld maar nog niet gekleurd) is een aantasting mogelijk.
Meer info?
Miet Boonen, pcfruit
Tel: 011/69 71 54
E-mail: miet.boonen@pcfruit.be
Attachment | Size |
---|---|
Zachtfruit telen in de aanwezigheid van D suzukii.pdf | 788.89 KB |