Bio wordt een volwaardige optie op trefdag ‘bio groenten en akkerbouw’
De provincie West-Vlaanderen steekt zijn schouders onder bio. Afnemers en omkadering kwamen op 26 februari 2016 bijeen in de loods van het proefbedrijf biologische landbouw van Inagro om gangbare landbouwers kennis te laten maken met de kansen in biologische akkerbouw en groententeelt. Met zo’n 150 aanwezigen werd het een gesmaakt initiatief en is het startschot gegeven voor een gevuld programma in 2016.
Voldoende marktkansen
Gedeputeerde Bart Naeyaert lichtte zijn motivatie voor het initiatief toe: “De biologische markt groeit, maar de productie blijft achter. Laten we kansen liggen in bio? Kennen landbouwers die kansen onvoldoende? Deze trefdag biogroenten en akkerbouw wil daarin verandering brengen.”
Paul Verbeke (Bio zoekt Keten) toonde in zijn presentatie de algemene trend van een stijgende vraag naar bio in België en de omringende regio. De consument koopt meer bio en daar zet de retail sterk op in. Paul ging ook in op de specifieke kansen voor de West-Vlaamse landbouwer om biologische producten te leveren.
In een betoog van een vijftal minuten toonden drie West-Vlaamse afnemers hun ambities voor de biologische markt. Bernard Haspeslagh (Ardo) benadrukte dat bio in Europa niet langer een niche is maar een volwaardige markt. Dominiek Keersebilck (REO Veiling) stelde vast dat er nood is aan centralisatie om aan de vraag te voldoen. De REO Veiling wil samen met de West-Vlaamse bioboeren een commercieel en logistiek platform realiseren. Jan Ingelbeen (Pinguin) ziet de veranderingen bij de consument en retail en riep op om niet weg te blijven van die evolutie.
Recente omschakelaars aan het woord
Luc Staelens begon om te schakelen in 2010 en produceert nu volledig biologisch op 13 hectare in Houthulst. “Gangbaar teelde ik prei en bloemkool. Uitbreiden was niet meteen een optie. Toen kwam bio in beeld als een manier om intensiever te werken op dezelfde oppervlakte. Biologisch telen is een uitdaging, maar het geeft een boost als het lukt. Bovendien ik heb nu meer zekerheid over de afzet en de prijs dan vroeger.” Luc kon vlot omschakelen door met een naburige biomelkveehouder gronden uit te wisselen, zodat hij meteen biologisch product kon afleveren.
Thierry Beaucarne schakelt sinds 2000 geleidelijk zijn percelen om en teelt vandaag onder andere biologische prei, knolselder, aardappel en graan op 30 hectare in Moeskroen. “In het begin kreeg ik wel wat reacties van gangbare collega’s, maar nu waarderen ze mijn werk. Als ik drie tips mag geven aan nieuwe bioboeren: praat regelmatig met je collega’s en spreek af met elkaar, groei gestaag op het ritme van de afzet en onderschat de nodige arbeid niet maar plan ze goed in”. Thierry gaf nog twee to do’s mee voor landbouwers die een stap dichter bij bio willen geraken. “Start met een bezoek aan drie bioboeren in je buurt. En probeer dit voorjaar je groenbemester eens mechanisch te vernietigen”.
Omschakelen zonder kleerscheuren
Lieven Delanote (Inagro) ging in op de impact van omschakelen op de bedrijfsvoering. Een goede planning, een fasering van de omschakeling en maatwerk zijn de basis voor een vlotte omschakeling. Daarvoor is deskundig advies beschikbaar. Daarnaast ging Lieven in op de investeringen, arbeid en rendabiliteit in biologische landbouw.
Een toekomst voor het eigen bedrijf?
Bij het genot van een biologisch hapje en drankje konden zo’n 70 gangbare landbouwers napraten en in gesprek met de 25 aanwezige bedrijven en organisaties ontdekken wat bio voor het eigen bedrijf kan betekenen.
Wil je meer weten? Dan zien we je graag op één van de bedrijfs- en veldbezoeken die in 2016 doorgaan voor landbouwers die interesse hebben in omschakeling naar bio groenten en akkerbouw. Meld je aan voor meer info: karel.dewaele@inagro.be of T 051 27 32 58.