Belgische delegatie keert geïnspireerd terug van Tech&Bio
Van 19 tot 21 september bezochten we met een delegatie van 20 Vlamingen en 20 Walen de Franse beurs Tech&Bio. Deze professionele vakbeurs die specifiek gericht is naar de biologische lanbouwtechniek vindt om de twee jaar plaats in Valence. Net als de Franse biosector was ook de beurs opnieuw fors gegroeid!
Op uitnodiging van de Chambre d'agriculture de la Drôme organiseerde CCBT opnieuw een tweedaagse studiereis naar de beurs. Voor buitenlandse delegaties voorzag de Franse overheid financiële steun, waardoor de Vlaamse bioboeren tegen zeer laag tarief mee konden reizen naar Valence. De Vlaamse delegatie werd aangevuld met enkele voorlichters, praktijkonderzoekers, en medewerkers van sectororganisaties. Trein en hotel deelden we met de Waalse delegatie, zodat ook veel onderlinge uitwisseling over de gewestgrens plaatsvond.
Alle deelsectoren waren goed vertegenwoordigd op de beurs. Vooral het programma rond veehouderij was fors uitgebreid, met een aparte reeks infostands, demo’s van voederteelten en lezingen over diergezondheid en begrazing. Nieuw dit jaar was de innovatiewedstrijd waarbij voor 3 categoriëen (inputs, mechanisatie en services) telkens 3 genomineerden uitgekozen waren. Alle bezoekers konden hun stem uitbrengen en uiteindelijk mochten de elektische tractor van Sabi Agri, de mulchdoek van hennepvezels van Geochanvre en het irrigatiesysteem van Aqualone met de prijzen gaan lopen.
De Belgische delegatie was uiterst tevreden over deze inspirerende studiereis. Iedereen kon wel ergens een nieuw idee oppikken voor het eigen bedrijf of de eigen werking.
Zo zag bioboer Rudy Vermeer veel nieuwigheden op gebied van natuurlijke middelen voor diergezondheid. “Het Obsalim-systeem voor de visuele beoordeling van diergezondheid aan de hand van kaarten is al langer gekend, maar nu blijkt er ook een smartphone-app op komst. Ik wacht nog op de Nederlandse vertaling!”
Bio akkerbouwer David Van den Houte was vooral gefascineerd door de robottechnologieën en besturingstechnieken van de wiedmachines. “Ik zag wel een aantal machientjes met kleine wieltjes waar je bij ons niet veel mee kan, hier op de harde grond werkt dat blijkbaar wel. Eigenlijk zou je elke machine eens aan het werk moeten kunnen zien in de dagelijkse praktijk op een bedrijf.”
Ook bioboer Thierry Beaucarne apprecieert de kleinschaligheid en betaalbaarheid van de machines die gedemonstreerd worden. “Er bestaan oplossingen op gebied van mechanisatie voor iedereen, van starters tot gevestigde bioboeren. Vele reeds gekende nieuwigheden waren ook aanwezig op deze beurs, maar het is altijd een meerwaarde om de machines in werking te zien in plaats van stilstaand op een indoor-beurs. De wiedrobots zijn mooi om te zien, maar volgens mij nog te kwetsbaar en te duur om 2 goede schoffels te vervangen. De ambiance en uitwisseling tussen collega-boeren en onderzoekers is voor mij ook heel belangrijk, met dank aan het warm onthaal van de Fransen!”
Bio akkerbouwer en veehouder Pieter Coopmans had het in de trein ook over de interessante ontmoetingen met nieuwe en bekende gezichten, met onderzoekers, leveranciers en collega’s: “Ik kon een aantal specifieke vragen stellen over de gezondheid van mijn geiten waar ik al even mee zat. En ik zag ook een innovatieve onkruidwieder die leek op een mixer, de Rotoblizz.”
Fien Vanderheyden van De Lochting nam deel aan een bedrijfsbezoek bij een groentebedrijf in de buurt van Valence. “Dat bedrijf had een eigenaardig coöperatief systeem voor het beheer van de koepels. Elk personeelslid kreeg een koepel toegewezen die hij zelf naar eigen idee kon invullen.”
Lieven Delanote van Inagro vond de snelle ontwikkelingen op gebied van elektrische werktuigen interessant om te zien. Ook de winnaars van de innovatieprijzen trokken zijn aandacht: “Het irrigatiesysteem Aqualone werkt met een controlepot waarmee zonder elektriciteit of elektronica steeds net voldoende geïrrigeerd wordt. Het waterniveau in de controlepot stuurt de irrigatie aan: goed bedacht én goedkoop. Ook de mulchdoek van hennep lijkt me een interessante innovatie, bijvoorbeeld voor kleinfruitteelten, het brengt organische materiaal aan zonder teveel nutriënten.”
Kersvers omgeschakeld akkerbouwer Simon Colembie was al een dag eerder in Valence, voor een samenkomst met collega’s uit heel Europa in het kader van EU-project OK-Net-Arable. “In andere landen zie je vaak een andere aanpak voor dezelfde problemen, wat heel verfrissend kan zijn. Zo waren enkele collega’s uit het buitenland van mening dat wiedeggen in graan vaak overbodig is en je het evengoed niet kan doen. Op de beurs vond ik deze interessante infofiche over mengteelten van granen en eitwitteelten. Ik ga in elk geval terug naar huis met een hele hoop nieuwe ideeën.”
Een specifieke innovatie op gebied van wijnproductie werd ontdekt door bio wijnbouwer Wedat Horuz: “Ik zag een eivormig fermentatievat voor biodynamische rode wijn. Blijkbaar was de vorm erg belangrijk voor de soort wijn.”
Bio zoekt Boer-consulent Sander Van Haver zag een interessant elektrisch moduleerbaar werktuig, de ‘Toutilo’, die kan ingezet worden bij het planten, wieden, oogsten en als transportkar. “Maar een prijs van ongeveer 18.000 euro voor een 2persoonskar lijkt me wel erg duur.”
Sander en Wim van de Proeftuin in Herent hadden een specifieke missie op de beurs: “We waren op zoek naar een wiedeg voor de proeftuin en die hebben we gevonden! Vanuit de voorbeeldfunctie van proefcentrum Herent zijn we steeds op zoek naar duurzame technieken en innovatieve ideeën of teelten. We zagen 2 grote robots die we graag zouden demonstreren in Herent.”
Voor Stefan Muijtens was de beurs ook een bevestiging dat we goed bezig zijn in Vlaanderen. “Ik ben overtuigd van het belang van de waarde van je eigen waarnemingen. Door goed te kijken naar je gewassen kan je vaak anticiperen op problemen. Qua specifieke innovatie zag ik een rol met gaas waar je dingen op kan steken om afdrukken te maken in de grond, bv om de plantgaten aan te duiden (zie foto). “
Tot slot raadt Els Bonte van de Vlaamse overheid haar collega’s aan om de volgende keer mee te gaan: “een niet te missen landbouwbeurs, specifiek voor bio, die écht buiten is!”
Klik hier voor het fotoverslag, met bijdragen van Lieve De Cock, Pieter Coopmans, Stefan Muijtjens en Carmen Landuyt.
FiBL maakt een filmpje van de beurs, waarin Vlaamse deelnemer Pieter Coopmans ook aan bod komt!
Meer info?
Carmen Landuyt (CCBT)
Tel: +32 9 381 86 86
E-mail: carmen.landuyt@ccbt.be