Rassenproef yacon: gaan opbrengst en smaak hand in hand?
Onbekend is onbemind. Maar betekent onbekend ook “niet lekker”? Volgens experts worden je smaakpapillen pas na tien à vijftien keer proeven gewend aan nieuwe smaken. Yacon daarentegen zullen de meeste mensen maar één keer hoeven te proeven om lekker te vinden. Het is fris, knapperig en toegankelijk qua smaak. Yacon kreeg dan ook de laatste tijd -terecht - media-aandacht. Zelfs het VRT-nieuws berichtte over deze nieuwe groente. Helemaal nieuw is de groente niet meer, PCG doet al sinds 2011 onderzoek naar dit knolgewas, maar ze is nog vrij onbekend bij de consument.
In 2017 legden we in navolging van de voorbije jaren opnieuw een rassenproef aan. Het uitgangsmateriaal werd in 2014 ter beschikking gesteld door Frank Van Keirsbilck die over de jaren heen verschillende variëteiten heeft verzameld. De opgegeven namen verwijzen daardoor meestal naar de plaats van afkomst of zijn een omschrijving van de variëteit en zijn dus meestal niet de officiële namen van deze variëteiten.
Onderzoeksvragen in deze proef waren: konden goed producerende rassen uit vorige seizoenen opnieuw bevestigen? En zijn de de productiefste variëteiten eigenlijk ook de lekkerste?
De beste eetknolopbrengsten behalen we dit jaar in deze proef met “Dimi”, gevolgd door de meest courante, gele soort, “Morado”, “Blanco” en de Witte soort. De minst producerende rassen dit jaar zijn Uit Rusland, “Peru I” en Uit Nieuw-Zeeland II “Richard”.
In een ideale wereld zijn de betere rassen op het veld ook de rassen die we het meest appreciëren op ons bord. Helaas bestaat de ideale wereld enkel op dinsdag- en donderdagavond op Canvas want uit het consumentenonderzoek blijken de knollen van de rassen Nieuw-Zeeland II “Richard” en Peru I de beste te zijn, zowel op gebied van smaak als op gebied van uiterlijk.
Lees het volledige verslag hier.
Meer info?
Tijl Ryckeboer
Tel: +32 (0)9 381 86 86
E-mail: tijl@pcgroenteteelt.be
Attachment | Size |
---|---|
rassen yacon 2017.pdf | 1.35 MB |