Op stap met de WeideCoach
In het kader van het CCBT project ‘Bio Beter Beweiden’ zochten we samen met de melkveehouders uit de ‘graasclub’ inspiratie in Nederland waar we op sleeptouw werden genomen door een weidecoach van de Stichting Weidegang. Op twee biologisch melkveebedrijven lichtte weidecoach Henk Antonissen tijdens een ‘Farmwalk’ hun werkwijze toe. Het beweidingssysteem wordt kritisch onder de loep genomen want op veel bedrijven wordt de weidegang nog niet optimaal benut. veel aandacht gaat naar de introductie van voldoende rotatie in het beweidingssysteem. Stichting Weidegang introduceert een nieuw concept dat de naam ‘Nieuw Nederlands Weiden’ meekreeg.
Weidecoaches
Stichting Weidegang ziet de koe in de wei als een kenmerkend onderdeel van het Nederlandse landschap en heeft zich als doel gesteld om binnen de moderne melkveehouderij weidegang te ondersteunen. De stichting doet aan kennisverspreiding om het vakmanschap over weiden en graslandbeheer te versterken. Men doet hiervoor een beroep op Weidecoaches. Deze geven individueel advies en trainen groepen van melkveehouders in de Farmwalk©.
De weidecoaches zijn speciaal hiertoe opgeleid in de Praktijkschool voor Beweiding, die is ontwikkeld door Bert Philipsen van Wageningen UR Livestock Research en René Schepers van Schepers Adviseurs. In de Farmwalk wordt met groepen van boeren gewerkt waarbij verschillende keren in het graasseizoen een ronde door het gras bij een van de deelnemers wordt gedaan onder leiding van de weidecoach waarbij de groep leert over vakmanschap, gras en beweiden. In individuele adviesgesprekken wordt nagegaan hoe voor de specifieke bedrijfssituatie het beweiden het best kan worden georganiseerd. Daarbij spelen factoren als de beschikbare arbeid, de omvang van de huiskavel, de grootte van de koppel, de hoogte van de melkproductie en het melksysteem een rol.
Nieuw Nederlands Weiden
Het weidesysteem ‘Nieuw Nederlands Weiden’ is gebaseerd op omweiden waarbij de melkkoeien elke dag een nieuw weideperceel krijgen. Alle percelen die beweid kunnen worden komen in 2 grote blokken waarbij je een maai- en beweidingsblok krijgt. De beweidingsinfrastructuur, zoals drinkpunten en een kavelpad, op orde hebben, bepaalt mee het succes. Belangrijk is dat het beweidingsblok in percelen wordt ingedeeld met een gelijke oppervlakte door flexibele weideafrastering waarbij koeien elke dag een nieuw perceel krijgen. Deze cyclus wordt 4 tot 6 keer herhaald waarna het maaiblok wordt ingeschakeld.
Door op stal de bijvoeding aan te passen, kan ingespeeld worden op de wisselende grasgroei. Inscharen van de koeien gebeurt bij een grashoogte van 12 cm, bij 8 cm kan uitgeschaard worden.
Voordeel van dit systeem is dat er geen aparte percelen worden gemaaid maar dat het beweidingsblok kan meegemaaid worden met de andere maaipercelen.
De figuur hieronder geeft voor eenzelfde aantal melkkoeien weer hoe dit weidesysteem kan functioneren bij een verschillende huiskavel.
De weide in..
Samen met Henk Antonissen trokken we de weide in bij twee Nederlands biologische melkveebedrijven om met een kritische blik de sterke en zwakke punten van het beweidingssysteem in beeld te brengen. Het eerste bedrijf is een robotmelker die al jaren bewijst dat weidegang en een melkrobot perfect kunnen samengaan. Een sterk punt op dit bedrijf is dat de melkveehouder geen angst heeft om de koeien met honger de weide in te sturen.
Luk Sobry