De Nederlandse Bio-beurs blijft inspireren
Op 23 januari trokken we met enkele Vlamingen naar de Bio-beurs in Zwolle. Deze vakbeurs voor de biosector blijft elk jaar inspireren. Dankzij de vele workshops en het uitgebreide beursgedeelte met stands van toeleveranciers is er voor elk wat wils. Het is ook dé place to be om collega’s te ontmoeten en nieuwigheden te ontdekken.
Geanimeerde opening
De beurs werd geopend met een plenaire conferentie over de onderscheidendheid van biologisch. Dankzij de presentatie door Harm Edens, TV presentator en duurzaamheidsactivist, werd het een geanimeerde talkshow waarin tal van boeren en sectorgerelateerden hun visie gaven over de toekomst van de biologische en gangbare landbouw. De discussie bleef relatief ruim en er kwamen uiteindelijk weinig concrete vraagstukken rond onderscheidendheid aan bod.
Nieuwigheden ontdekken op het beursplein
Naast de reguliere beurshal was er voor de tweede keer op rij een aparte ruimte gereserveerd voor de ‘Biomechatech’, waar machines en andere mechanisatietechnieken gepresenteerd werd. Onder andere Terrateck, Man@machine en Andela waren hier aanwezig. Ook veel aandacht op de beurs opnieuw voor biologische voeding, met een heus ‘foodplein’ en kookdemonstraties.
Op het kennisplein kwamen we Marcel Vander Voort van Wageningen Universiteit tegen, die onderzoek doet naar smart farming-toepassingen binnen het SMARAGD-project. Hij demonstreerde er een robot die verschillende (onkruid)planten herkent aan de hand van een camera en bijhorende software (zie foto’s).
Workshops
Tijdens diverse workshops kon je kennismaken met actuele opportuniteiten, onderzoeksprojecten of ketenontwikkelingen.
Zo werden we bijvoorbeeld voorgesteld aan 2 korte graanketens in Nederland, waar telers rechtstreeks samenwerken met bakkers om echt Nederlands brood te bakken. Teler Louis en bakker Ineke van Doornik Natuurakkers zijn een mooi voorbeeld van zo’n samenwerking. Volgens hen is er geen sprake van een te laag eiwitgehalte in het graan. Het is veeleer een kwestie van aangepaste baktechnieken en een ander soort brood.
In de workshop ‘Leeronderneming biedt ruimte aan een starter’ kregen we het inspirerende verhaal van de samenwerking tussen bio akkerbouwbedrijf Lingehof en tuinderij De Stroom. De grootschalige akkerbouwer voelde zich nogal eenzaam tussen de gangbare boeren en op zijn erf. Toen de vraag van de 3 meisjes van de Stroom kwam of hij met hen wou samenwerken kwam dat als geroepen. De tuinderij teelt op 3 ha die zij tijdens het teeltseizoen pachten van Lingehof. In de pacht die sinds 2006 is opgetrokken van 1500 naar 2000 euro per ha zit heel veel vervat: de pachtprijs voor de grond inclusief grondbewerking, bemesting, vals zaaibed en zaaiklaar maken en na de laatste oogst groenbedekker en oogsten groenbedekker. Ook gebruik van de kantine zit hierin vervat. Indien de dames hem tijdens piekmomenten helpen wordt dat apart volgens uurloon verrekend. Doet de akkerbouwer extra werk zoals irrigatie vorig jaar dan wordt dat ook apart verrekend. De tuinderij kan tegen inkoopprijs groenten van de akkerbouwer zoals pompoenen aankopen wat voor hen ook goed uitkomt. Het lijkt een mooie win/win waarbij beiden gelukkig zijn. De akkerbouwer heeft nu volk op het erf en de koffiepauzes zijn weer gezellig, de dames van de tuinderij konden met weinig investeringen starten. De tuinderij roteert op 2 percelen van 3 ha en zo vonden ze een oplossing voor het feit dat de tuinderij toch iets meer onkruiddruk opleverde. Na de tuinderij teelten wordt graan en vervolgens grasklaver ingezaaid waardoor onkruiddruk minder problematisch werd. Het zijn 2 aparte bedrijven die elk autonoom werken. Ook voor het feit dat de Lingehof Biodynamisch is en de tuinderij hier niet voor kiest werd een oplossing gevonden. Lingehof betaalt de gehele demetercertificatie en koopt de preparaten aan. Nadien werd met de deelnemers nog verder ingegaan op andere voorbeelden.
In de workshop ‘Bio IPM in de spruitteelt’ gingen Hilfrid Huiting (WUR), Cok vandermaarl (Agrifirm) en bio spruitenteler Frank Bos ( Maatschap Bos) onder begeleiding van Marian Blom (Bionext) in op de uitdagingen op vlak van ziekten en plagen in de bio spruitenteelt. Goede spruiten telen is een uitdaging in de biologische teelt. Het gewas staat lang op het veld en de koolgalmug, de rups van de koopmot of trips kunnen flinke schade toebrengen. Veel telers en opkwekers van pootgoed gaan er standaard toe over natuurlijke middelen zoals Tracer in te zetten. We kregen een overzicht van diverse mogelijke aanpakken: van rassenkeuze over monitoring en welke impact deze keuzes hebben op je risicobeleving. Mooi was ook dat men nu ook verder kijkt dan IPM en nu ICM wat zoveel betekent als integrated crop management wil gaan toepassen. Op die manier bekijkt men niet enkel het gewas, maar ook hoe het gewas in zijn omgeving functioneert en hoe men tot een zo robuust mogelijke plant kan komen.
Meer info?
Carmen Landuyt
Tel: +32 9 331 60 85
E-mail: carmen.landuyt@ccbt.be