Verslag rassenproeven biologische wintergerst, wintertarwe en triticale
Jaarlijks legt Inagro een rassenproef biologische triticale aan op zandleemgrond. Voor het tweede jaar op rij werd daarbij een rassenproef wintergerst en wintertarwe aangelegd. Ondanks het zeer droge seizoen mogen we dit jaar van een gemiddeld graanjaar spreken met vooral een sterke opbrengst bij de wintertarwe.
Triticale is tot op vandaag nog steeds het belangrijkste graangewas in de Vlaamse biologische landbouw. Naar ziekteresistentie scoort dit gewas sterk alsook naar onkruidonderdrukking. Dit jaar is een atypisch jaar waarin wintertarwe beter scoort qua aantasting gele roest en een hogere opbrengst haalt.
Er werden bij de wintergerst zes rassen opgenomen waarvan twee van biologische afkomst. Bij de wintertarwe werden acht rassen meegenomen, waarvan drie biorassen. In de rassenproef triticale werden tien rassen opgenomen waarvan er vijf biologisch waren.
Algemeen besluit
Naar bodembedekking toe scoort wintergerst goed. De opbrengst was gemiddeld. De latere zaai is in het kader van het dwergvergelingsvirus een pluspunt geweest. Ondanks de bodemnalevering zagen we met een gerichte bemestingsstrategie op één ras na geen problemen met legering.
Voor de rassen wintertarwe werd dit jaar specifiek gekozen voor rassen die geschikt zijn als baktarwe. Naar ziekteresistentie toe tegen gele roest en opbrengst kwam wintertarwe het sterkst uit de proef.
In de biologische landbouw is triticale normaal de sterkhouder in het graan. Dit jaar werd een lagere opbrengst genoteerd dan bij de wintertarwe. Sommige rassen leden zwaar onder gele roest. Enkele rassen die vorig jaar sterk uit de proef kwamen met een goede resistentie, blijken dit jaar toch geleden te hebben onder de ziekte. In de rassenkeuze blijft ziektegevoeligheid een van de belangrijkste aandachtspunten.
Lees HIER het volledige verslag, met de rassenproeven wintergerst, wintertarwe en triticale.
Meer info?
Kevin Deceuleners
Tel: 051 14 03 50
E-mail: kevin.deceuleners@inagro.be
Attachment | Size |
---|---|
wintergranen.pdf | 1.09 MB |