Teelt bio wittekool in mulch gestart!
De biologische afdeling van Inagro verkent sinds een tweetal jaar de toepassing van meerjarige (niet-levende) mulch in groenten. We vergeleken al verschillende laagdiktes van bv. grasklaver of compost bij knolvenkel en konden verschillende voor- en nadelen van verschillende types vaststellen. Dit jaar onderzoeken we dit verder en telen we wittekool in de mulch!
We onderzoeken ook de impact en haalbaarheid van mulch als adaptatiemechanisme tegen extreme weersomstandigheden in zowel biologische als gangbare teelt. Via een enquête willen we te weten komen wat nu al in Vlaanderen in de praktijk toegepast wordt en wat de ervaringen zijn. VUL HIER DE ENQUÊTE IN!
Inagro startte recent op het biologisch proefbedrijf met een teelt wittekool in mulch. Dit is ondertussen al de derde teelt in de meerjarige proef. Op 25 mei werd met de hand geplant in de verschillende aanwezig mulches. Daarbij werd telkens 50 kg Ntot/ha bemest door middel van 10 gram organische korrelmeststof in het plantgat. De mulchlagen werden enkele dagen geleden terug aangevuld tot de gewenste dikte, om tot volgende objecten te komen:
Momenteel zijn de verschillende mulches in analyse om de nutriënteninhoud na te gaan. Denk daarbij aan stikstof, fosfor en kalium. Daarnaast bepalen we ook het organische stofgehalte en met onder meer die resultaten de koolstof-/stikstofverhouding (C/N-verhouding). Verder staat nog een biodegradeerbaarheidsanalyse op de planning.
Tijdens de teelt zullen we de gewasontwikkeling volgen, kijken we met sensoren naar de evolutie van het bodemvocht en de bodemtemperatuur en volgen we ook de stikstofdynamiek. Uiteindelijk zal er ook een proefoogst gebeuren en gaan we de kwaliteit van de kolen uit de verschillende mulches na.
Enquête in kader van het Soilstruct project
In het nieuw project ‘Soilstruct’ zal in samenwerking met Ugent en ILVO zowel in de biologische en als in gangbare teelt verder onderzoek naar mulch gebeuren. Om deze proeven en de sector te ondersteunen, willen we via een enquête in kaart brengen wat nu al in Vlaanderen in de praktijk toegepast wordt en wat de ervaringen zijn. Deze enquête werd een tijdje geleden gelanceerd, maar staat nog altijd open voor extra invullers! VUL HIER DE ENQUÊTE IN!
Meer info?
via projectpagina Soilstruct
of jasper.vanbesien@inagro.be
De projecten ‘Soilstruct’ en ‘Slimme combinatie van teeltkeuze en technologie voor een rendabele klimaatrobuuste land- en tuinbouw’ kaderen in het Relanceplan ‘Vlaamse Veerkracht’ en de ‘Blue Deal’ en worden gefinancierd door het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid.