Biologische aardappelsector bevestigt belang robuuste rassen met ondertekening nieuw convenant
Op de internationale vakbeurs Potato Europe werd het Belgisch-Frans convenant voor robuuste biologische aardappelen ondertekend in aanwezigheid van federaal landbouwminister David Clarinval. Het teeltseizoen 2023 toont opnieuw het nut van rassen die resistent of tolerant zijn tegen de aardappelplaag. In de rassenproef van Inagro gingen enkele rassen volledig onderuit terwijl anderen mooi groen loof konden behouden.
Phytophthora infestans of de aardappelplaag is een gevreesde ziekte in de aardappelteelt. Een aantasting kan bij gevoelige rassen op enkele dagen het loof volledig laten afsterven. Een belangrijke stategie is het gebruik van resistente rassen om zo het gebruik van koper te kunnen verminderen. De ziekte evolueert snel en goed resistentiemanagement is noodzakelijk. Met het onderzoek op Inagro wensen we aan te tonen welke variëteiten sterk zijn tegen de ziekte.
Frankrijk mee in het tweede convenant
In 2018 ondertekende de biologische aardappelsector het eerste convenant om de transitie naar een robuuste biologische aardappelteelt te ondersteunen. Voor het tweede convenant slaan België en Frankrijk de handen in elkaar. Het loopt tot 2026 en werd ondertekend op 6 september op de internationale vakbeurs Potato Europe in Kain (Doornik) in aanwezigheid van federaal landbouwminister David Clarinval.
De doelstelling van het convenant is om het aandeel robuuste rassen in de biologische aardappelketen geleidelijk te laten toenemen tot 100% tegen eind 2026, dit zowel op het veld als in de verkoop, de verwerkende sector, import en export. Nederland gaf in 2017 al het goede voorbeeld met de ondertekening van een Nederlands convenant robuuste aardappelteelt.
Dit is de link naar het Belgisch-Frans convenant robuuste biologische aardappelen.
Meerjarige rassenproef toont duidelijke verschillen
Elk jaar leggen we op Inagro een rassenproef biologische aardappelen aan. In deze proef behandelen we niet tegen de aardappelplaag, net omdat we goed in beeld willen brengen welke rassen sterk zijn tegen de ziekte. Dit jaar plantten we maar liefst 36 rassen.
De droge zomer van 2022 leerde ons niet veel bij over de sterkte van de verschillende rassen tegen de plaag. De kwakkelzomer van 2023 zorgde dan weer vanaf eind juli voor zware infectiekansen en in augustus was de plaag aanwezig in de rassenproef. Het belang van resistente rassen werd hiermee opnieuw aangetoond. Waar het loof van de gevoelige rassen al snel ging afsterven, bleven de resistente rassen groen. Op de luchtfoto, genomen op 18 augustus, is duidelijk het verschil te zien.
De resultaten van deze proef worden eind dit jaar gepubliceerd.
Jaarlijkse update van de robuuste rassenlijst
De proefresultaten van Inagro en andere onderzoekscentra worden gebruikt om de robuuste rassenlijst op te stellen. Deze lijst wordt samen opgesteld door FIWAP, CRA-W, BioWallonie, Bioforum en Inagro. Ondertussen staan 35 verschillende variëteiten op de lijst voor verschillende marktsegmenten.
Een robuust ras heeft:
- een hoge tolerantie of resistentie tegen de aardappelplaag
- een min of meer hoge tolerantie tegen abiotische stress (voornamelijk droogte en hitte)
- en een lagere stikstofbehoefte.
Het eerste criterium is essentieel om als robuust ras beschouwd te worden.
Via deze link kom je terecht bij de robuuste rassenlijst.
Meer info?
anouk.vanmoorter@inagro.be