Bemesting in courgette: meeropbrengst en lager nitraatresidu door stikstof fractionering
In een bemestingsproef op het proefstation voor de Groenteteelt werd onderzocht of de productie van een vroege teelt courgette kan verlengd of verhoogd worden via een aangepaste (bij)bemesting met vloeibare meststoffen. Een extra stikstofgift acht weken na planten gaf een zichtbaar betere gewasstand en een hogere opbrengst. Het blijkt bovendien interessanter om de aanbevolen hoeveelheid stikstof in twee keer toe te dienen (fractioneren) in plaats van volledig bij de start van de teelt.
Een onbemest object (1) werd vergeleken met
- een startbemesting met een organische korrel (2)
- een bijbemesting na acht weken bovenop de startbemesting (3)
- een bijbemesting na twaalf weken bovenop de startbemesting (4)
- een fractionering (5) waarbij de stikstofgift bij de start gereduceerd werd en aangevuld met een bijbemesting na acht weken.
Bij de startbemesting werd bij het begin van de teelt 160 kg N/ha toegediend met organische korrel. Enkel bij de fractionering (5) was dit slechts 100 kg N/ha. Bij de bijbemesting werd 70 kg N/ha gegeven met Viscotec blue, een snel opneembare vloeibare organische meststof.
De courgette (Ladoga) werd geplant op 30 maart 2023 onder minitunnel die er zeven weken over bleef. De oogst startte op 19 mei en liep tot 17 juli.
Bijbemesting tijdens teelt loont
De objecten waar na acht weken een extra stikstofgift werd toegediend behaalden de hoogste opbrengst in deze proef, 12% meer dan de referentie met enkel een startgift. Er was geen verschil in opbrengst tussen de bijbemesting bovenop de standaard startbemesting (3) en de gereduceerde startbemesting bij de fractionering (5). Doordat er bij die laatste methode 60 eenheden stikstof minder gebruikt zijn, kan deze bemestingsstrategie het best gehanteerd worden met zicht op de kostprijs en het nitraatresidu.
Een bijbemesting van courgette kan best gebeuren tijdens de maximale stikstofopname (op acht weken) en niet wanneer de aanwezige stikstof is opgebruikt (op twaalf weken). In het laatste geval is er slechts een beperkte toename in productie.
Bijbemesting met snelle stikstofbron
Belangrijk is dat de bijbemesting wordt uitgevoerd met een snel opneembare stikstofbron. Viscotec Blue is hiervan een voorbeeld dat beschikbaar is voor de biologische teelt. De gelformule kan toegediend worden via druppelslangen of, bij kleine bedrijven, aangegoten worden met een gieter zoals ook in de proef gebeurde. Opmerkelijk is dat pas vier weken na toediening van Viscotec Blue de productieverhoging duidelijk zichtbaar is. Daarom moet de bijbemesting wel tijdig gebeuren.
Fractioneren zorgt voor lager nitraatresidu
Door de stikstof meer beschikbaar te stellen volgens de opname van courgette blijk ook het nitraatresidu lager bij fractionering. We zien namelijk bij een bijbemesting bovenop de standaard startbemesting geen hoger nitraatresidu na de teelt dan enkel de startbemesting. Wanneer de startbemesting gereduceerd wordt en aangevuld met een bijbemesting is het nitraatresidu zelfs lager en bijna gelijk aan het onbemeste object. Dit komt door een betere opname en benutting door de plant.
Kosten-baten bijbemesting
Hoewel de kosten voor de vloeibare organische meststof hoog zijn, worden ze in deze proef gecompenseerd door de meeropbrengst die ze bezorgen. Een analyse van de meerkost van de meststoffen ten opzichte van de meeropbrengst gaf een schatting van € 257/are netto opbrengst bij de referentie ten op zichte van het onbemeste object en € 306/are netto opbrengst bij het fractioneren. In deze berekening zijn geen extra arbeidskosten gerekend voor de toediening van de meststof.
Het volledige verslag van deze proef is terug te vinden op de website van het Proefstation.
Meer info?
sander.fleerakkers@proefstation.be
+32 (0)473 35 35 24