Inzaaien van groenbemesters in de zwartstrook: niet evident!
De zoektocht naar geschikte stikstofbronnen binnen de biologische fruitteelt blijft actueel. Zeker wanneer er gezocht wordt naar stikstofbronnen die slechts een beperkte hoeveelheid fosfor aanreiken.
In een CCBT-project werd door pcfruit onderzocht of een ondergroei met verschillende groenbemesters voor een beperkte periode (voorjaar of najaar) een mogelijkheid kan zijn. Daarnaast werd ook bestudeerd of de bodemverbeteraar Bokashi kan bijdragen tot een verhoogde beschikbaarheid en opname van nutriënten.
Uiteenlopende soorten groenbemesters werden uitgezaaid in 3 verschillende periodes. Dit om te testen welk gewas het snelst groeit onder peren- en appelbomen en de grootste hoeveelheid biomassa en N geeft. Jammer genoeg heeft het nooit het gewenste resultaat geleverd. Elke keer opnieuw was de opkomst van de groenbemesters te zwak. Er kon niet op tijd voldoende biomassa ontwikkelen om voor de bloei een extra hoeveelheid N ter beschikking te stellen.
Een 2de mogelijkheid naar bodemverbetering en verhogen van mineralisatie is het gebruik van Bokashi. Deze bodemverbeteraar werd zowel in het najaar van 2021 als 2022 toegediend op de zwartstrook bij peer. Nadien werd hier klassiek geschoffeld volgens het schema van de teler. Analyses aan het einde van het 2de jaar tonen aan dat we na 2 jaar geen invloed zien in de nutriëntenopname. Verder werd er geen verschil gemeten met de controle zonder Bokashi.
Lees hier het volledige artikel.
Technische verslagen: