Speerpunten van kennis Omzetten in Slagkracht in de Praktijk ter bescherming van de Vlaamse pitfruitteelt tegen schildwantsen (SOS-PENTA)
Door zich met hun stekend-zuigende monddelen te voeden aan vruchten veroorzaken schildwantsen (Pentatomidae), veelal door fruittelers aangeduid met de term ‘boswantsen’, de voorbije jaren steeds ernstigere kwaliteitsproblemen in de pitfruitteelt. In recente jaren werd op een aantal biologisch beheerde perenpercelen meer dan 50% productie-uitval door boswantsenaantasting geconstateerd, en ook de geïntegreerd beheerde boomgaarden ondervinden meer en meer schade van schildwantsen, met in een aantal percelen in de kantrijen tot 100% van de vruchten beschadigd. Bovendien is er de reële dreiging van de Aziatische bruingemarmerde schildwants Halyomorpha halys, die in Zuid-Europa en recent ook in onze buurlanden Frankrijk en Duitsland reeds veel problemen veroorzaakt en in korte tijd is uitgegroeid tot één van de belangrijkste plagen in pitfruit. Dit vormt een grote uitdaging voor de Vlaamse pitfruittelers waar momenteel een gebrek is aan kennis en tools voor een bedrijfszekere duurzame beheersing van schildwantsen.
Algemeen doel en concrete doelstellingen
Het hoofddoel van dit project is om biologische en geïntegreerde bestrijdingsstrategieën tegen schildwantsen te ontwikkelen opdat de Vlaamse pitfruittelers deze opkomende ernstige plaag op een duurzame wijze kunnen beheersen.
Dit willen we bereiken door het realiseren van volgende doelstellingen:
(1) Ontwikkeling van lok- en valmethodes om schildwantsen effectief te kunnen monitoren en wegvangen
(2) Identificatie van de voornaamste natuurlijke vijanden van schildwantsen in onze fruitregio’s
(3) In kaart brengen van het dieet van schildwantsen in en rond pitfruitpercelen
(4) Opstellen beheersmaatregelen tegen schildwantsen en praktijkvalidatie via veldproeven
(5) Kennisoverdracht en demonstratie van de projectresultaten
Met dit LA-traject beogen we vernieuwing aangaande kennis- en competentieverhoging bij de doelgroep op twee vlakken. Enerzijds voorzien we om de relatief ruime recent opgedane kennis uit het buitenland naar aanleiding van de invasie van H. halys te exploiteren en te vertalen/implementeren in de uitwerking van nieuwe lokale praktijkgerichte bestrijdingsstrategieën voor het beheersen van schildwantsen in Vlaamse pitfruitboomgaarden. Anderzijds ambiëren we ook om op basis van specifieke kennisgeneratie, zoals het in kaart brengen van het dieet van schildwantsen in de landschapscontext van Vlaamse pitfruitboomgaarden en het karakteriseren van lokale natuurlijke vijanden, nieuwe innovatieve beheersmaatregelen via praktijkgericht onderzoek te lanceren en te valideren. Door het toepassen en implementeren van deze kennisgebaseerde beheersmaatregelen beogen we om kwaliteitsproblemen bij pitfruit door schildwantsen waar mogelijk te vermijden en terug te schroeven.
Door reeds vanaf de start van dit traject concrete praktijkvalidaties te voorzien en daarnaast ook initiatieven op te starten die een blijvende implementatie ondersteunen (o.a. aangepaste samenstelling gemengde hagen, aangepaste waarschuwingen, opmaak van ‘Technische fiche’ met beheersmaatregelen die na afloop van dit LA-traject blijvend ter beschikking en consulteerbaar is voor de doelgroeptelers), tezamen met de vele geplande kennisoverdrachtactiviteiten (waaronder specifieke demonstratiedagen op pilootbedrijven), verwachten we een brede praktijkimplementatie- en valorisatie van de projectresultaten.
Gertie Peusens (pcfruit)
gertie.peusens@pcfruit.be
VLAIO LA-traject
Universiteit Gent (Prof. Patrick De Clercq, Olivier Berteloot)