Nieuw onderzoek gestart om aardvlooien in vlas en koolgewassen beter te beheersen
Foto: Adult gestreepte aardvlo
Inagro doet de komende vier jaar samen met Hogent, UGent en PSKW, diepgaand onderzoek naar de problematiek van aardvlooien. Het doel is een meer geïntegreerde en bredere aanpak van de beheersing van aardvlooien. In eerste instantie focussen we op koolgewassen en vlas.
Meer kennis nodig om toenemende druk te beheersen
Aardvlooien beschadigen economisch belangrijke gewassen in Vlaanderen, waaronder koolgewassen, koolzaad en vlas. In verschillende teelten zien we de schade de laatste jaren toenemen, mede door klimaatsverandering (meer warme, droge periodes). Er zijn meerdere soorten aardvlooien en sommige kunnen zelfs samen voorkomen op één teelt met oogstverliezen tot 100%. Het grootste schaderisico situeert zich in de periode net na zaai, tijdens de opkomst van het gewas. Afhankelijk van de teelt en de weersomstandigheden zijn er ook nog risico's verder in de teeltperiode.
In het project W&W Biogroenten stelden we deze plaagfiche op als hulpmiddel om de plaag en het schadebeeld in het veld te herkennen.
Ondanks de toenemende druk en dreiging is er in Vlaanderen tot op heden weinig tot geen onderzoek gebeurd naar de aanwezigheid en evolutie van de belangrijkste soorten in verschillende gewassen. Gezien het toenemend risico is er nood aan betere richtlijnen voor de beheersing en tevens nieuwe inzichten om ook op andere stadia in de levenscyclus te mikken. Daarom focussen we in het nieuwe project op drie onderzoekspistes:
- Monitoring en risico-evaluatie van aardvlooien
- Preventie en bestrijding tijdens de teelt
- Aanpak buiten de schadeperiode
Monitoring van de aardvloplaag
Op verschillende percelen met vlas en koolgewassen zullen de aardvlooien intensief gemonitord worden. We starten met het opvolgen van de voorjaarsactiviteit van de overwinterde, volwassen kevers. Sinds enkele weken monitoren we op een aantal percelen met gele vangplaten en hebben we de eerste aardvlooien gevangen. De eileg door deze kevers kunnen we niet monitoren maar we trachten wel de populatie larven in de zomer te bemonsteren. Dit doen we door plant- en bodemmonsters te nemen in de teelten waar we veel keveractiviteit zien. De nieuw ontluikende kevers zoeken in het najaar overwinteringsplaatsen op. Dit is de derde activiteit die we monitoren op percelen met hoge druk. Op die manier hopen we meer zicht te krijgen op de migratie- en overwinteringspatronen van aardvlooien.
Onze partner Hogent zal daarnaast alle aardvlo vangsten identificeren op soort. Zo kunnen we de dominante aardvlosoorten in kaart brengen. Daarnaast is het ook de bedoeling om een risico-analyse voor aardvlo-aantasting uit te werken, waarbij op basis van locatie, omliggende teelten, aanwezige landschapselementen en klimaatgegevens een inschatting kan worden gemaakt van de kans op aardvlo-schade.
Systeemaanpak buiten de schadeperiode
Aardvlooien zijn zeer mobiele plagen. Ze zijn voor hun overleving afhankelijk van meerdere factoren in het landschap en deze liggen ook buiten de schadeperiode tijdens de teelt. Om de aardvlodruk op bedrijfs- en regionaal niveau te reduceren, is ook daar actie vereist. We beogen onder andere de inzet van biologische bestrijders tijdens het larve stadium en maatregelen om de overwintering en migratie naar nieuwe waardplantpercelen in het voorjaar te beperken. Deze zullen op bedrijven met hoge druk worden uitgetest.
Preventie en bestrijding tijdens de teeltperiode
We zullen ook proeven uitvoeren in de groeikamer, op semi-veldschaal en op proefpercelen om de effectiviteit van middelen en nieuwe beheersingstechnieken na te gaan. De focus ligt hier op de toepassing van plantenimmuunversterkende middelen, repellents die een afstotende werking hebben, en nieuwe en bestaande bioinsecticiden waarvoor het nut bij andere plagen al werd aangetoond. Naast de inzet van middelen zullen we ook de toepassing van teelttechnische preventieve maatregelen uittesten in het veld.
Volg de plaagdruk
Het verloop van de vangsten tijdens het seizoen nemen we op in onze waarschuwingsberichten. De berichten verschijnen tweewekelijks gedurende het seizoen. Je kan je hiervoor gratis inschrijven.
Meer info?
anouk.vanmoorter@inagro.be