Pcfruit doet mee aan herstellende landbouw: aardbeien doen het super
In de afgelopen twee jaren heeft pcfruit moderne ideeën en kennis over bodemecologie samengebracht met de traditionele bodemtoepassingen voor een aardbeienteelt. Het resultaat is de 'Regeneratieve aardbeienproef' waarbij er na een hele korte proefperiode meetbaar vooruitgang in de gezondheid van de bodem wordt vastgesteld.
Regeneratieve landbouw, een beweging door telers voor telers
'Regeneratieve landbouw' is een term die veel wordt gebruikt door de landbouwgemeenschap om een paradigmaverschuiving te beschrijven in de manier waarop telers hun gewassen beheren. De beweging van 'Regeneratieve landbouw' of 'Herstellend Landbouw' wordt vooral geleid door telers die keer op keer de wetenschappelijke voorspellingen voor bodemverbetering overtreffen. Deze telers genieten van een grotere opbrengst, een kleinere kwetsbaarheid voor klimaatsveranderingen, een betere plantgezondheid. Bovendien hebben deze telers omwille van de betere functionerende grond hun meststof- en waterverbruik sterk kunnen verlagen en daardoor genieten ze van verbeterde rendabiliteit.
Teeltopzet van de 'Regeneratieve aardbeienproef'
In de 'Regeneratieve aardbeienproef' is er een teeltrotatie met niet-kerende bewerking, waarbij de helft van het perceel voor aardbeien gebruikt wordt en de andere helft voor een teelt groenbemesters van zestien plantensoorten. Beide teelten gebeuren op vaste ruggen zonder plastic, waarbij de wandelpaden gevuld zijn met houtsnippers om onkruidgroei tegen te gaan. Als vervanging van de plastieken rug folie wordt een mengsel van fijn gesnipperd stro met een plakstof op de rug aangebracht.
Het deel van de percelen met groenbemesters wordt tweemaal per jaar afgemaaid en terug ingezaaid, telkens met een ietwat andere mengsel. Het is in dit herstellende overgangsjaar de bedoeling om zo veel mogelijk de bodembiologie te stimuleren zodat die optimaal is voor de daaropvolgende aardbeiteelt. Groenbemesters zorgen voor een betere doorworteling van de bodem en een grotere organisch biomassa op diepte. Belangrijk is echter ook dat net door de suikerproductie door fotosynthese er meer aangemaakte suikers in de wortels terecht komen. Hierdoor worden bacterieën en schimmels gevoed. Zo ontstaat een grote biodiversiteit aan gunstig bodemleven rond de wortelpruik (rhizosheaths) en dus ook een vitaler leefomgeving voor de plant zelf.
Foto's: Groenbedekker mengsels tijdens het hersteljaar (links), wortels met rhizosheath (rechts).
Foto's: Vorstgevoelige groenbedekkers sterven in de winter af (links), residus op rug voor het planten in maart (rechts).
De ontwikkeling van groenbemesters kan gestimuleerd worden door ze tijdens de teelt meermaals te bespuiten met aminozuren en biostimulanten zoals zeewierextracten. Ook voorafgaand aan het zaaien voegen wij compost en extracten van vermicast toe, wat een betere weggroei en wortelontwikkeling van de groenbemesters geeft. Er wordt in 2024 aan de doordrager teelt 40 kg/Ha N via luzerne korrels toegediend en sporenelementen samen met aminozuren (2L per ha) worden wekelijks via bladbespuitingen gegeven. Verder worden via de druppelleiding een keer biologische meststoffen op basis van bacteriën toegepast. De specifiek bacteriesoorten kunnen stikstof uit de lucht vastleggen en ook kali en fosfaat uit de kleimatrix voor de plant vrijstellen.
Foto: Aminozuren spuiten op groenbedekkers (links), gecoat groenbedekker mengsel met schimmelrijk compost (rechts).
Positief effect op bodemeigenschappen en opbrengst
In de eerste testen na twee jaar werd minstens een gelijkaardige tot 20 % verhoogde opbrengst vastgesteld bij doordragers. Dit was te wijten aan de betere bodemeigenschappen. Het gemiddelde vochtgehalte na twee jaar in het regeneratieve landbouwperceel bedraagt 28.9 %. In het referentie-perceel waarin er op conventionele wijze geteelde wordt, is dit slechts 18.53 %. Ook is er na slechts twee jaar tot 0.53 % meer stabiele koolstof (% C) waargenomen in het `regeneratieve perceel´. Opvallend was dat het aantal regenwormen per vierkant meter maar liefst 109/m² bedroeg tegenover maar 8/m2 in het conventioneel geteelde perceel. Eenvoudige labotesten hebben aangetoond dat de regeneratief geteelde grond haar poreuze structuur behoudt na stortbuien. Door het hoger gehalte aan humus en schimmels is de grond minder gevoelig voor erosie. De conventioneel geteelde grond daarentegen verslapt en verhardt veel vlugger.
De proef loopt nu vier jaar op pcfruit en wordt aan de hand van een teelt doordragers opnieuw gedemonstreerd. De huidige doordrager teelt wordt gevolgd in september door een teelt junidragers.
Foto: Eind junidrager teelt (links), Portolateelt (rechts)
Op 4 juni wordt tijdens het Fruit Focus event op pcfruit het demoperceel ‘Regeneratieve aardbeienteelt’ verder toegelicht. Kom u laten inspireren door deze innovatieve proef te bezoeken in het hoogseizoen.
Meer info?
nicole.gallace@pcfruit.be