Onderzoek naar gezondheidseffecten van bio voeders op varkens
Wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR), Universiteit Utrecht en het Louis Bolk Instituut zijn een onderzoek gestart naar het effect van biologische voeders op de gezondheid van varkens als model voor de mens. Het Nederlandse ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur heeft opdracht gegeven voor het onderzoek. Zo willen ze meer zicht krijgen op mogelijke gezondheidseffecten van biologische ten opzichte van conventionele voeding.
Tijdens het onderzoek krijgen de dieren varkensvoeders, samengesteld met gangbare of biologische grondstoffen. In een langdurende studie eten de zeugen al gangbaar of biologisch voer vanaf de bevruchting. De biggen doen dat na de geboorte. In een tweede studie krijgen de varkens pas na het spenen één van beide soorten voeding. Wanneer de dieren jongvolwassen zijn (ongeveer 80 kilo) worden effecten van de voeding op verschillende aspecten van gezondheid gemeten. Het doel is om te onderzoeken of biologische voeding effect heeft op de gezondheid van varkens.
De onderzoekers bestuderen onder meer effecten op het immuunsysteem van de varkens. Ze kijken naar de reactie van het immuunsysteem op een vaccinatie. Ook onderzoeken ze de metabole respons van varkens door hun reactie te meten op voer dat heel anders van samenstelling is dan ze gewend zijn. Zowel een vaccinatie als een verandering van voeding leidt tot een reactie van het immuunsysteem. Het wordt als positief beoordeeld als het dier voldoende veerkracht heeft om van een dergelijke uitdaging snel te herstellen.
De wetenschappers zullen dus specifieke gezondheidseffecten onderzoeken aan de reacties van het dier via metingen van het immuunsysteem, de stofwisseling, hormonale responsen, de bloeddruk en het microbioom in het darmkanaal.
Het onderzoek is in juni 2024 gestart en de resultaten zijn naar verwachting begin 2026 bekend. Het is een vervolgonderzoek op eerder in 2005 uitgevoerd Nederlands onderzoek met kippen, dat in Nederland veel stof deed opwaaien. Veel consumenten van biologische voeding kiezen hiervoor omdat ze positieve effecten op de gezondheid verwachten, maar daarvoor is tot nu toe onvoldoende wetenschappelijk bewijs. WUR maakte in 2021 een inventarisatie van onderzoek (nationaal en internationaal) dat sinds 2005 is gedaan naar gezondsheidseffecten van biologische landbouw. Dat laat zien wat de wetenschappelijke stand van zaken is, wat inmiddels bekend is, waar gaten zitten en waar opties zitten voor vervolgonderzoek.
Het is bekend dat de biologische landbouw positieve effecten heeft op milieu, biodiversiteit, dierenwelzijn en bodemkwaliteit en hiermee indirect bijdraagt aan de gezondheid van mensen. Dat staat echter los van de gezondheidseffecten van het voedingsproduct zelf. Daarom is dergelijk onderzoek belangrijk. Het onderzoek wordt uitgevoerd met varkens, omdat het varken als modeldier dicht bij de mens staat. Maar de vraag blijft nog hoe dit onderzoek naar mensen te vertalen. In dit artikel van Ekoland geven de onderzoekers aan hoe ze hiermee rekening zullen houden.
Ook in Vlaanderen bestaan hier heel wat vragen rond. Het is een uitdaging om in een omgeving met veel verontreiniging de gezondheidseffecten van bio voeding duidelijk te krijgen. Denk maar aan het onderzoek dat recent in de media verscheen waar schadelijke stoffen werden teruggevonden in urine en bloed van adolescenten die volgens een vragenlijst bioproducten genuttigd hadden. Bovenstaand meer systemisch onderzoek kan dus heel nuttig zijn om meer duidelijkheid te krijgen. Biologische landbouw zorgt immers op lange termijn voor een gezonder agro-ecosysteem, door geen schadelijke chemische stoffen te introduceren, wat ook een positieve impact heeft op de gezondheid van de mens.
Meer info?
website WUR
artikel Ekoland.nl
bioforum.be