Innovatieprijs 2024: Hinnehok van Wannes Nyckees wint!
Op 19 september was het weer zover. Tijdens de Netwerkdag ‘Techniek in bio tuinbouw’ in Nijlen werd opnieuw de Innovatieprijs voor bio boeren uitgereikt. Gastheer van dienst, Wannes Nyckees van Herdershof bouwde zelf een Hinnehok, een mobiel hok voor leghennen, en kaapte hiermee de eerste prijs weg. Traditiegetrouw was de Innovatieprijs weer een bron van inspiratie voor alle bricoleurs; een overzicht in dit artikel!
De Innovatieprijs is een wedstrijd voor landbouwers die zelf machines bouwen of technische innovaties bedenken, en past binnen het Boer Bricoleurs-netwerk waarvan CCBT een initiatiefnemer is. De 400 aanwezige bezoekers konden stemmen op hun favoriete innovatie van de 8 deelnemers. Antwerps gedeputeerde Kathleen Helsen mocht uiteindelijk de winnaar bekendmaken.
Een overzicht van de deelnemers krijg je hieronder:
Vaste deelnemer en slimme constructeur Thierry Beaucarne bracht dit jaar de multi-torsie wieder mee. De innovatie van deze multi-torsie wieder ligt in het herhalen en in het aanaardend effect van een standaard enkele tandveer. Met één mes snij je niet alles af, overlapping is nodig. Het idee achter deze combinatie is het verder los krabben van de laatste centimeters langs de planten. Er is ook een licht aanaardend effect in de lijn op het klein onkruid zonder de planten onder te delven. Op grotere onkruiden strijken de 4 torsie draden deze plat en worden ze bedekt met aarde. Uren handwerk gespaard met een geringe investering!
Een opvallende passage is het minste wat je kan zeggen over de deelname van Erik Krosenbrink. Van kop tot teen in passende outfit kwam hij de Milagro Goosefooter voorstellen. Met de Milagro Goosefooter is snelle en simpele onkruidbestrijding tussen de rijen mogelijk onder alle (ook zeer natte) omstandigheden! Het werkt pal achter je achterwielen, dus nooit stuurfouten. Het laat de hoogte van het gewas tot de hoogte van je tractorchasis, geen omver duwen van zwaar gewas. Bij Milagro wordt de Goosefooter reeds meer dan tien jaar succesvol gebruikt. Geschikt voor alle groenten met grotere rijafstand: pompoen, courgette, suikermais etc. De werkbreedte is 2m40 en de prijs om het te laten maken is €500. Gebruik in beddenteelt is ook mogelijk, dankzij een tussenstuk (van €100).
Luc Goemare van Grenshoeve is ook een bricoleur in hart en nieren en kwam deze keer met een heel eenvoudige tool op de proppen. Met de wieltjes van de eerste tractor van zijn zoon maakte hij een superhandig plantkarretje. Enkel nog wat recuperatie-ijzer was nodig om er een echte plantkar van te maken. Een prachtig voorbeeld van recyclage!
Winnaar van editie 2018, Alex Floré, kwam met een interessant idee voor diversificatie van je groentenaanbod. In houten witloofbakken van 1 op 1,2 m en 60 cm diep trekken ze op CSA-bedrijf Rawijs hun witloof. Wekelijks rooien ze ongeveer 700 pennen die ze intafelen in deze bakken. De bakken zijn voorzien van een elektrische verwarming van 120 W met thermostaat gestuurd. Met 5 bakken kunnen ze gedurende 12 weken witloof aanbieden aan hun deelnemers. En door deze niet bedekte trek hebben ze ook zeer goed controle op eventuele Sclerotinia aantasting.
Zoals te verwachten kregen we van Bert Vandergeynst (winnaar 2022) een fantastische innovatie gedemonstreerd. Met zijn ‘gevelopdraaier’ kan je op je eentje tunnelserres openen in een handomdraai! De gevelopdraaier bestaat uit een mast waarop een handlier gemonteerd staat. Stevige zijsteunen zorgen voor de stabiliteit tijdens het werk. De haak van de lier wordt aan de onderste buis van de gevel bevestigd. Met behulp van de handlier wordt de gevel zonder moeite omhoog gedraaid. Doordat de mast kan gekanteld worden op een wiel, kan het werktuig vlot verreden worden naar de volgende gevel.
De derde plaats in Nijlen ging naar gangbaar tuinbouwbedrijf het Slegershof! Zijn hadden zelf een peul- of dopmachine gebouwd voor erwten en droogbonen, op schaal van de korte keten. Schetsen uit de VS die ze op internet vonden gebruikten ze ter inspiratie voor het ontwerp van hun eigen versie van deze handige machine. Met behulp van een motor en riemoverbrenging draait de trommel ongeveer 60 tpm en het binnenwerk ongeveer 300 tpm. De peulen worden stuk geslagen door de ronddraaiende klepels en de erwten vallen door het gaas naar beneden in de opvangbak. Als alle erwtjes eruit zijn, wordt de trommel geopend en de lege peulen verwijderd. Bekijk hier een filmpje van de machine in actie.
De boeren van ’t Goed ter Heule in Lauwe veroverden de tweede plaats met hun Compostfeeder. Van een tweedehands voederbak maakte ze een dubbeldoelmachine die zowel de bodem als de schapen voedt… Door de aanpassingen kan de bak op de kniklader gebruikt worden, waardoor je de bak nooit hoeft te vullen met een andere machine of de schop. Met de compostfeeder kan je rechtstreeks opscheppen vanuit de hoop! Op de plukboerderij wordt de machine gebruikt om compost op te scheppen die mooi in de rijen kleinfruit en asperges gestrooid kan worden. Zo wordt het onkruid onderdrukt maar ook de bodem gevoed. Daarnaast scheppen ze er ook voederbieten mee op, die door het molentje gecutterd worden. Zo is het schapenvoer voor de winter direct klaar. Een mooie aanvulling op de duurdere biokorrel! Bekijk hier een filmpje van de machine in actie.
En u las het al in de inleiding; de meeste stemmen in Nijlen gingen naar Wannes Nyckees van het Herdershof. Met zijn ‘Hinnehok’ en zijn natuurlijk enthousiasme veroverde hij de harten van de bezoekers. Het Hinnehok is een kippenhok op wielen, gebouwd in 2019 op een chassis van een oude opraapwagen. De mobiele stal biedt huis aan 160 legkippen. Het ontwerp is vooral opgebouwd uit staal en heeft een geïsoleerd dak. Eieren rapen gebeurt langs buiten dankzij de handige wegrolnesten. Er zijn twee voerbakken ingebouwd voor in totaal 100 kg voer. Regenwater wordt opgevangen in een ton (met drinker) aan de voorkant van de kar. Er zijn twee automatische deurtjes met een timer en achteraan is er een deur voor betreden. Verplaatsen van het hok, de 3 à 4 flexnetten, het schrikapparaat en bijladen van voer duurt 1,5 uur. In het voorjaar ruimen de kippen het veld van het Herdershof kraaknet op. “Ze zijn daarmee een onmisbaar werktuig bij een ploegloze tuinderij!” aldus Wannes.
Na het lezen van dit artikel staat u ongetwijfeld te popelen om uw eigen innovatie te demonstreren tijdens onze volgende Netwerkdag in 2026. Wacht echter zeker niet te lang met knutselen. Een testfase tijdens komend groeiend seizoen is onmisbaar om de werking in het veld te bewijzen. Maak voldoende tijd in de winter om uw ontwerpen te verfijnen; en hou de nieuwsberichten vanuit het Boer Bricoleurs-netwerk in de gaten voor interessante opleidingsmomenten!
Meer info?
Carmen Landuyt, coördinator CCBT
Tel: +32 (0)9 331 60 85
E-mail: carmen.landuyt@ccbt.be
Deze Innovatieprijs werd mede mogelijk gemaakt door de provincie Antwerpen, de firma’s Vercammen, Agri-GPS, Certis Belchim, Prevent Agri, Boer Bricoleur, DCM en Vitale Rassen vzw!
Attachment | Size |
---|---|
Innovatie Thierry Beaucarne.pdf | 1.41 MB |
Innovatie Erik Krosenbrink.pdf | 1.38 MB |
Innovatie Luc Goemare.pdf | 1.41 MB |
Innovatie Alex Floré.pdf | 626.56 KB |
Innovatie Bert Vandergeynst.pdf | 1.68 MB |
Innovatie Slegershof.pdf | 1.82 MB |
Innovatie 't Goed ter Heule.pdf | 676.58 KB |
Innovatie Wannes Nyckees.pdf | 2.86 MB |