Ammoniak reduceren bij biologische geiten?

In het kader van het stikstofdecreet zal de Vlaamse veehouderij – inclusief de biologische – de komende jaren inspanningen moeten leveren om haar ammoniakemissies significant te reduceren. In het kader van een CCBT-project werden de werkingsprincipes, reductiepercentages en kosten per dierplaats van verschillende potentiële maatregelen voor het verminderen van ammoniakemissies in beeld gebracht.
De stikstofproblematiek is een belangrijk aandachtspunt in Vlaanderen, waar de veehouderij een grote rol speelt in de uitstoot van reactieve stikstofverbindingen, zoals ammoniak (NH₃) en stikstofoxiden (NOₓ). Deze emissies dragen bij aan luchtverontreiniging, verzuring, en vermesting, wat negatieve gevolgen heeft voor de biodiversiteit, bodemkwaliteit, en menselijke gezondheid.
De huidige PAS-lijst met erkende technieken en maatregelen en bijhorende reductiepercentages is veelal tot stand gekomen vanuit het standpunt van de gangbare landbouw, zonder rekening te houden met de bijzonderheden van de biologische veehouderij.
In dit project werden diverse voor de biologische landbouw beschikbare maatregelen voor het verminderen van ammoniakemissies in de veehouderij, samen met de bio veehouders en de overheid, onder de loep genomen. Elke maatregel werd geëvalueerd op basis van kosten per voerplaats per jaar en reductiepercentage:
- Potstallen en zeoliet: een combinatie voor stikstofbehoud
- Blije-geit-stal en mobiele composteerinstallatie
- Aanplanting van hagen, heggen en bomenrijen
- Afdekken van mest met stro
- Secundaire plantenstoffen
- Voederhagen
- Optimalisatie van eiwitbenutting in het rantsoen
Lees het samenvattend verslag met alle info per maatregel hier!
Meer weten?
- Een samenvattende film die deze maatregelen in beeld brengt, is te bekijken op het BIOpraktijk YouTube-kanaal via deze link.
- Rapport technische en economische haalbaarheid
Meer info?
Jan Valckx, jan@wimgovaertsenco.be