Hoe soja én methaan verminderen bij biologische herkauwers

bron foto: https://www.bioforum.be/somebio
Vlaamse biomelkveehouders streven al langer naar meer voederautonomie. Tegelijkertijd verwacht de maatschappij dat ze op hun boerderij hun sojagebruik afbouwen en de hoeveelheid methaan reduceren. Op initiatief van een aantal geëngageerde en vooruitziende biomelkveehouders ging de operationele groep SOMEBIO vanuit een holistische visie op zoek naar methaanreducerende voederstrategieën die specifiek werken voor bio en die tegelijk helpen met het afbouwen van het sojaverbruik. Wat is er haalbaar op technisch, bedrijfseconomisch en praktisch vlak?
Benieuwd naar de resultaten van dit project? In volgende documenten kan je meer hierover terugvinden:
- Artikel 1: Soja én methaan verminderen bij biologische herkauwers?
In dit artikel wordt ingegaan op welke methaanreducerende strategieën er zijn, welke maatregelen potentieel hebben in bio, en hoe je potentiële sojavervangers kiest die idealiter ook methaan reduceren. - Literatuuroverzicht: Mogelijkheden voor mitigatie van enterisch methaan voor de biologische herkauwersector
Deze literatuurstudie geeft een diepgaander overzicht van de theoretische mogelijkheden om enterisch methaan te reduceren, met de nodige randbemerkingen over de toepasbaarheid bij Vlaamse biologische herkauwers. - Artikel 2: Soja én methaan verminderen bij biologische herkauwers?
De theorie werd in de praktijk uitgetest op 4 biologische melkveebedrijven. In dit artikel worden de resultaten en ervaringen gedeeld van deze bedrijven die elk vanuit hun individuele bedrijfssituatie met methaanreducerende en sojavermijdende strategieën aan de slag gingen. De deelnemende melkveehouders kozen voor één van de volgende vier biologische voedermiddelen: lijnzaadschilfers, koolzaadschilfers, hennepschilfers en zonnebloemschilfers.
De kennis opgedaan via dit project werd ook gedeeld via een afsluitende studiedag.