Ziekten herkennen en voorkomen in bio graanteelt

In tarwe en gerst zijn er heel wat blad- en voetziekten. Deze herkennen in het gewas is niet altijd evident. Sommige van deze ziekten lijden tot kwaliteits- en opbrengstverlies, met een daling van het (financieel) rendement als gevolg.

Wie de omschakeling maakt naar biologische productie verliest een heel arsenaal aan chemische fungiciden om die ziekten te beheersen. In de biologische teelt zetten we daarom volop in op preventie: een goede rassenkeuze, ruime teeltrotatie, gepaste teelttechnieken, ... Maar is dat voldoende? Wat kunnen we nog meer doen om ziekten te vermijden? En welke ziekten kunnen de grootste gevolgen hebben voor de kwaliteit van je oogst?

We gaan ten velde met bio-adviseur Lieven Delanote (Inagro) en Bruno Godin (CRA-W) en bekijken enkele ziekten in tarwe en gerst en de mogelijke gevolgen zoals mycotoxines. We wisselen onderling ervaringen uit over hoe  ziekten te vermijden en beheersen. Hiervoor hebben we twee akkers ter beschikking waar 7 tarwe- en 7 gerstvariëteiten staan, voornamelijk oude landrassen die ingezaaid werden in het kader van het Granennetwerk Pajottenland  , zie https://granen.3fonteinen.be/

Alle info op https://www.bioforum.be/sites/default/files/20210609_Biocluster_Uitnodiging_Infoavond%20ziekten%20bio%20graanteelt.pdf

Tags
Sector
praktijk-onderzoek
producent