biodiversiteit
10 jaar Agroforestry Vlaanderen samengevat in handboek
Tot 7 ton extra CO2 opslag per hectare per jaar, een beschermend microklimaat, betere waterhuishouding, meer biodiversiteit, een hogere totale productiviteit ondanks een gemiddeld 20% lagere opbrengst van de landbouwteelt, en een businessmodel dat onder de meeste scenario’s rendabel is. Dat is het bewezen potentieel van agroforestry of boslandbouw na 10 jaar onderzoek door het Consortium Agroforestry Vlaanderen.
Terugblik bio proefveldbezoek PSKW: focus op onkruidbeheersing en gewasbescherming
Op donderdag 22 augustus 2024 verwelkomde het Proefstation voor de Groenteteelt alle nieuwsgierigen uit de sector voor een bezoek aan de proeven op het bioperceel in Sint-Katelijne-Waver. De lopende proeven en de tussentijdse resultaten werden toegelicht. Enkele machines werden ook gedemonstreerd.
Bankerplanten in spruitkool verhogen het natuurlijk controlepotentieel
Natuurlijke vijanden hebben nood aan meerdere voedselbronnen om zich te kunnen handhaven in een teeltsysteem. Bankerplanten en bloeiende planten kunnen hieraan tegemoetkomen. In 2023 testten we een modelsysteem met zes eerder geselecteerde voedselplanten uit voor de beheersing van bladluizen en witte vliegen in spruitkool. In twee parallelle veldproeven observeerden we meer natuurlijke vijanden en een reductie van het aantal bladluizen en witte vliegen vergeleken met de controle, al bleef de schade erg hoog.
CSA-boerderijen in Vlaanderen blinken uit in duurzaamheid
UGent-onderzoeker Ruben Savels toont aan dat CSA-boerderijen in Vlaanderen duurzaam, agro-ecologisch zijn en gemeenschapsvorming bevorderen.