Bio Boeren Blog - november 2024 - Karel Dewaele
Compost of bokashi in biologische paprikateelt?
Er zijn nog heel wat vragen rond de optimale N-voorziening van vruchtgroenten. In 2023 onderzocht het proefcentrum Viaverda de invloed van verschillende types basis- en bijbemesting op het stikstofverloop in de bodem en het gewas in een biologische tunnelteelt van paprika.
Overzicht onderzoeksoproepen agro-ecologie en biologische landbouw oktober 2024
Matige opbrengst van gele wintererwt door nat en laat seizoen
Een uiterst natte herfst in 2023, gevolgd door een sombere natte en warme winter zorgde afgelopen seizoen voor een uiterst late zaai (begin februari) van de biologische rassenproef gele wintererwt met triticale. Ondanks die mindere omstandigheden was de opkomst relatief goed.
GEZOCHT: percelen voor onderzoek naar proactieve beheersing van lastige winteronkruiden
Er zijn heel wat onkruiden die quasi het ganse jaar doorgroeien. Vogelmuur en straatgras zijn daar enkele voorbeelden van. Echte kamille krijgt na een bodembewerking een belangrijke kiempuls en kan tot laat in het najaar kiemen. Deze onkruiden zijn weinig vorstgevoelig en gedijen zeer goed in onze warme en vochtige winters die steeds vaker lijken voor te komen in een wijzigend klimaat.
Lokale toastinginstallaties voor bio veldbonen
Een toastingsproces kan voordelen bieden voor de eiwitkwaliteit van peulvruchten. Zo ook voor veldbonen. Biologische boeren hebben momenteel echter weinig opties wanneer ze hun veldbonenopbrengst graag willen toasten omdat veel processen gangbaar zijn, maar er wordt aan gewerkt!
Bessenbladwesp te lijf met doorgedreven monitoring en biologische middelen
Bessenbladwesp (Nematus ribesii) is een blijvend probleem bij biologische (stekel)bessentelers. De vreetzuchtige larven (bastaardrups) kunnen op een hele korte periode alle bladeren opeten. Daardoor verzwakt de plant en kan er productieverlies optreden.
Bekijk: filmpjes van machinedemo's op de Netwerkdag
Was je er 19 september niet bij op onze Netwerkdag 'Techniek in bio tuinbouw'? Geen nood! We hebben een mooie sfeerfilm en van enkele workshops maakten we een demovideo.
Hoe tevreden ben jij over onze BIOpraktijk communicatie?
Innovatieve concepten voor beter dierenwelzijn bij varkens en kippen
Het PPILOW-project had als doel om samen oplossingen te bedenken om welzijn van pluimvee en varkens in biologische en extensieve productiesystemen te verbeteren. Er werd gekeken naar uitdagingen zoals biggencastratie, biggensterfte bij buitenloop varkens, doden van eendagskuikens…