Alternatieve bestrijding van wormbesmettingen binnen de biologische veehouderij
Wereldwijd worden subklinische infecties door wormbesmettingen beschouwd als een belangrijke oorzaak van productieverliezen bij grazend vee. De universiteit van Gent schatte de jaarlijkse kost veroorzaakt door maagdarmwormen en leverbot in de Vlaamse melkveepopulatie op respectievelijk 38€en 30€ per volwassen koe.
Het Proefbedrijf voor de Veehouderij werkt momenteel met Dierengezondheidszorg Vlaanderen samen aan het project “Impact van worminfecties op de algemene gezondheidsstatus van leghennen in niet-kooisystemen”. Momenteel worden de alternatieve legbedrijven in Vlaanderen gescreend op wormbesmettingen. Uit de voorlopige resultaten van dit lopend project komt reeds naar voor dat 56% van de onderzochte bedrijven positief zijn voor wormbesmettingen.
Gezondheidszorg in de biologische dierlijke productie is gebaseerd op ziektepreventie. Als er toch ziekte bij een dier of in de stal wordt geconstateerd kunnen onder strikte voorwaarden ontwormingsmiddelen worden gebruikt. De lijst van bestrijdingsmiddelen wordt echter steeds korter en bovendien zijn biologische bedrijven gebonden aan een wachttijd die zware financiële gevolgen met zich meebrengt.
De biologische veehouderij staat dus voor de uitdaging om wormbesmettingen op een alternatieve manier te controleren. Aandacht voor het stal- en weidemanagement komt daarbij op de eerste plaats. Daarnaast kan er naar gestreefd worden om via het gebruik van fytotherapeutische middelen besmettingen onder controle te houden en/of de weerstand tegen een besmetting te verhogen. Het gebruik van kruiden in de biologische veehouderij in relatie tot diergezondheid is een onderwerp dat binnen de biologische sector sterk leeft, maar er is duidelijk nood aan meer kennis en ervaring vanuit het praktijkonderzoek.
Het doel van dit project is om sectoroverschrijdend te zoeken naar alternatieve bestrijdingsmogelijkheden tegen worminfecties in de biologische veehouderij. In dit verkennend onderzoeksproject staan optimaal management en het potentieel van fytotherapeutische middelen centraal. Het onderzoeksresultaat van dit verkennend project kan als basis dienen voor een uitgebreide geïntegreerde onderzoeksaanpak vanuit verschillende biologische dierlijk sectoren.
De doelgroep bestaat uit de biologische producenten uit de melkvee-, jongvee-, geiten- en leghennenhouderij.
Binnen het project is een brochure neergeschreven. De inhoud van deze brochure is gebaseerd op de inhoud van het eindverslag.
keywords: wormen
Ine Kempen (Proefbedrijf Pluimveehouderij)
CCBT
Kempen, I., Zoons, J.,Gevaerts, W. et al., & Stevens, E. (2010). Alternatieve bestrijding van wormbesmettingen binnen de biologische veehouderij. In: D ebiologisch elandbouw in Vlaanderen: Onderzoek 2008-2010. L. De Cock, N. Erbout, J. Van Waes (eds). NOBL, Merelbeke, 102-103.