Bedrijfseconomische cijfers voor de biologische sector: een globale sectorbenadering
De biologische sector heeft het moeilijk om nieuwe mensen te motiveren om de stap naar de biologische productie te zetten. Eén van de belangrijke belemmeringen om de stap te overwegen is de idee dat er met de biologische teelt minder te verdienen valt dan met de gangbare teelt. De 'alternatieve' ingesteldheid van heel wat biotelers, vooral het niet gericht zijn op economisch gewin, maar eerder overtuigd van het positieve voor de maatschappij dat met een biologische teeltmethode gerealiseerd wordt, maakt dat ze soms te weinig aandacht hebben voor het opstellen van een bedrijfseconomisch overzicht van hun bedrijf. Hierdoor ontbreken de nodige basiscijfers om nieuwe telers te informeren over de financiële mogelijkheden die biologisch telen toch wel biedt.
Meten is weten.
Tijdens het project werden boekhoudkundige gegevens opgevraagd van biologische bedrijven. Omdat ieder bedrijf werkt met een eigen boekhoudsysteem werden alle boekhoudingen omgezet in een eenvormig systeem. Dit was essentieel om de boekhoudkundige cijfers correct en gedetailleerd te kunnen vergelijken met gegevens van gangbare bedrijven en met elkaar. Hierbij werden de onderzoekers op een aantal bedrijven geconfronteerd met het gebrek aan een boekhouding of met onjuiste en onvolledige gegevens. Hoewel er aan de landbouwers een aantal garanties werd gegeven naar oa vertrouwelijkheid van hun gegevens, was het in de praktijk moeilijk om voldoende gegevens te verzamelen. Een aantal bevindingen zijn hierdoor vanuit statistisch oogpunt moeilijk te staven.
Biologische telen kan rendabeler zijn dan gangbaar, maar...
Uit de resultaten blijkt dat onder bepaalde randvoorwaarden in een aantal subsectoren een biologische teelt rendabeler kan zijn dan een gangbare teelt. Omdat er statistisch gezien te weinig gegevens beschikbaar zijn, dienen een aantal kanttekeningen bij deze conclusies geplaatst te worden. De uitdaging zal liggen in een heldere vertaling van de resultaten en een duiding van de kanttekeningen naar een groter publiek. Toch kan het onderzoek de stelling weerleggen dat ‘er met de biologische teelt minder te verdienen is dan met de gangbare’. Het onderzoek toonde tevens cijfermatig aan dat op het eerste zicht gelijkaardige bedrijven omwille van verschillende kostenstructuren toch tot zeer verschillende resultaten kunnen komen. Landbouwers die willen omschakelen dienen zeker rekening te houden met het feit dat er in biologisch landbouw een grote(re) spreiding van bedrijfsresultaten is. Tot slot leert het onderzoek dat een aantal professionele biologische landbouwers het belang van een (juiste) bedrijfseconomische boekhouding nog te weinig naar waarde schatten. De stimulering van het voeren van een bedrijfseconomische boekhouding zou direct, maar ook via indirecte neveneffecten, de biologische sector vooruit kunnen helpen.
ADLO, Departement Landbouw en Visserij, Vlaamse Overheid
Van Thillo, G.,& Deroo, I. (2010). Bedrijfseconomische cijfers voor de biologische sector: een globale sectorbenadering. In: De biologische landbouw in Vlaanderen: Onderzoek 2008-2010. L. De Cock, N. Erbout, J. Van Waes (eds). NOBL, Merelbeke, 38-39.
Aangestuurd door verschillende organisaties in de sector