Bepaling van de economische omschakelingspotentie van gangbare bedrijven naar biologische landbouw met behulp van een bedrijfsmodel
De beslissing om van een gangbare bedrijfvoering om te schakelen naar biologische landbouw wordt beïnvloed door verschillende factoren. Enerzijds zijn er sociale en psychologische factoren, anderzijds bepalen technische en bedrijfseconomische elementen deze beslissing. Tenslotte spelen ook de markt en de overheid een belangrijke rol in de ontwikkeling van de biologische landbouw. Om een beter beeld te krijgen van de redenen waarom landbouwers wel of net niet omschakelen naar biologische landbouw wordt onderzoek gedaan naar deze verschillende factoren. Enkele van deze onderzoeksresultaten werden reeds weergegeven in het PCBT-jaarverslag van 2003. In dit onderzoeksproject wordt meer specifiek het bedrijfseconomische aspect van de omschakeling onderzocht.
Doordat er in België relatief weinig biologische lanbouwbedrijven zijn, is het moeilijk om op basis van deze gegevens een beeld te krijgen van de economische performantie van de biologische landbouw. Daarom werd een bedrijfsmodel ontwikkeld dat de omschakeling van gangbare bedrijven naar biologische landbouw simuleert, zodanig dat het gangbare en eht biologische inkomen vergeleken kan worden. Zo wordt het mogelijk om de economische omschakelingspotentie van ganbare bedrijven in beeld te brengen. hierbij wordt van een bedrijf gezegd dat het economische potentie heeft voor omschakeling naar biologische landbouw, wanner omschakeling uitzicht geeft op een gelijk of verbeterd inkomen.
Naast de modellering van de gangbare uitgangssituatie met een basismodel worden in het onderzoek twee modelvarianten onderscheiden naargelang ze een eerder starre zienswijze op de omschakeling inhouden, dan wel flexibele ontwikkelingsmogelijkheden toelaten. Het flexibele model wordt ook nog verder uitgewerkt tot een multiperiodisch model zodanig dat de evolutie van de liquiditeit tijdens de omschakelingsperiode beter in beeld gebracht kan worden. Tenslotte wordt gewezen op de mogelijkheden om het model verder uit te bouwen als adviesinstrument.
E. Kerselaers, L. Lauwers (Centrum voor Landbouweconomie)
Bepaling van de economische omschakelingspotentie van gangbare bedrijven naar biologische landbouw met behulp van een bedrijfsmodel (2005) In: Overzicht van het onderzoek biologische landbouw 2004 in Vlaanderen, PCBT, Beitem, 15-21.
Kerselaers, E., De Cock, L., Lauwers, L. & Van Huylenbroeck, G. (2007). Modelling farm-level economic potential for conversion to organic farming. Agricultural Systems 94 (3): 671-682.
Kerselaers, E., Delvaux, L. Lauwers, L. & Govaerts (2005). Economische omschakelpotentie: zicht op meerinkomen? In:Biologische landbouw: Mens, Markt en Mogelijkheden, G. Van Huylenbroeck, L. De Cock, E. Krosenbrink, K. Mondelaers, L. Lauwers, E. Kerselaers, W. Govaerts (Eds), LannooCampus, Tielt, 221-253.
Ugent, FIBW, vakgroep Landbouweconomie