Demoproject: Organische bemesting en MAP4 doorheen de biologische sector
Dit project had als doel de biologische boeren te ondersteunen bij de implementatie van MAP4 via demonstratie en sensibilisering van organische bemestingspraktijken over verschillende biologische sectoren heen met:
- Respect normen MAP4 / minimale verliezen milieu
- Respect lastenboek biologische landbouw
- Respect bodembeheer en organische stofgehalte
- Intentie om tot gesloten biologische kringlopen te komen, zowel op niveau van het eigen bedrijf, als op niveau van de biologische sector in zijn geheel.
- Optimalisatie teelt
- Aandacht voor bedrijfseconomische randvoorwaarden
Biologische landbouw gaat uit van een grondgebonden bedrijfsvoering. De dierlijke productie is beperkt tot 2 GVE per ha (uitgedrukt in kg N) en is verplicht om de geproduceerde mest af te zetten op biologische gronden. Binnen het ADLO-onderzoeksproject „Optimale aanwending van biologische mest van kippen en herkauwers voor een gezond biologisch gewas‟ gaf een deskstudie aan dat zowel melkveebedrijven als akkerbouwers en groentebedrijven nog ten dele gangbare mest (vnl. zeugenmest en runderstalmest) aanvoeren. Anderzijds hebben biologische kippenhouders moeite om hun kippenmest op biologische gronden in Vlaanderen af te zetten.
Voor wat de pluimveesector betreft werd daarom onderzocht welke praktische maatregelen de veehouder kan nemen om te komen tot een maximale N/P-verhouding in de mest. De samenwerking tussen akkerbouwers en pluimveehouders is namelijk een belangrijke stap naar het vormen van kringlopen. De resulterende literatuurstudie bestaat uit 3 onderdelen: het voorkomen van stikstof en fosfor, het optreden van stikstof- en fosforverliezen en mogelijke oplossingen.
In samenwerking met landbouwers werden in de sectoren pitfruit, kleinfruit, glasgroenten, akkerbouw en openlucht groenten diverse bemestingsproeven opgezet in 2012 en 2013, zowel op de proefcentra als ‘on farm’ bij de landbouwers zelf.
Enkele opvallende zaken na afloop waren:
• de grote invloed van de mineralisatie in biologische bodems op de N-beschikbaarheid (als gevolg van vlinderbloemige groenbemesters, hogere humusgehaltes,…)
• de verplichte (gangbare) bemestingsadviezen die hierdoor vaak te hoog bleken om rechtstreeks toe te passen in bio.
• de grote impact van bepaalde bodembewerkingen op het nitraatresidu
• de weinige overschrijdingen van de nitraatnorm die we met bio behaalden, zelfs op perceelsniveau
• de duidelijke vraag naar vervolgprojecten door de telers
ADLO (Vlaamse Overheid)
BioForum