Efficiënter wieden in de rij met minder gewasschade
Een juiste en constante werkingsdiepte is één van de sleutelfactoren voor een doeltreffende mechanische onkruidbestrijding in de rij. Bij veel recent ontwikkelde machines die in de gewasrij wieden, moet deze werkingsdiepte nog manueel worden ingesteld en wordt deze tijdens de bewerking onvoldoende gecontroleerd. Bovendien varieert de diepte waarop het wiedelement in de rij werkt evenredig met de insporing van het dieptewiel tijdens de bewerking. Doordat de bodemtoestand op de Vlaamse percelen vaak heterogeen is, kan de effectiviteit van de intra-rijwieders zeer variabel zijn. De dieptesturing van deze nieuwe wiedsystemen in de rij moet dus zeker verbeterd worden. Medewerkers van de K.U. Leuven vonden in samenwerking met het PCBT een oplossing in het toepassen van technologische sensoren en actuatoren.
Sensor voor online dieptemeting.
Om een systeem voor een betere dieptesturing te ontwikkelen, is in eerste instantie een instrument nodig dat de diepte van het wiedelement continu nauwkeurig meet. Na een grondige analyse werd gekozen voor het ontwerp van een specifieke lasersensor. Met dit type sensor kan de afstand van het werktuig tot de bodem in de gewasrij geregistreerd worden. Tijdens deze meting maakt de sensor onderscheid tussen plant en bodem. Met een Octopus-wiedhark in een experimentele veldopstelling verbonden met de ontwikkelde sensor werd een reeks dieptemetingen uitgevoerd in relatie tot de wiedefficiëntie. Hieruit bleek dat de werkingsdiepte van de wiedhark bij normale veldbewerkingen gemiddeld 3 tot 5 cm kan variëren, afhankelijk van de bodemtoestand. Hoe dieper de wiedhark daarbij werkt, hoe meer onkruiden worden verwijderd. Naarmate de hark dieper werkte, vergrootte echter ook het risico op gewasschade. De ideale werkingsdiepte is deze waarbij zo veel mogelijk onkruid en zo weinig mogelijk gewasplanten verwijderd worden. Uit de veldtesten bleek dat slechts één cm dieper of ondieper werken dan deze ideale diepte een behoorlijke impact kan hebben op de wiedefficiëntie en de gewasschade. Hieruit konden we besluiten dat de automatische sturing zeker een nauwkeurigheid van 1 cm moet kunnen halen om de werkingsdiepte binnen een optimale zone te houden.
Automatische diepteregelaar.
In samenwerking met constructeur Vanhoucke Machinebouw werd een hydraulisch sturingsmechanisme op de wiedbalk gebouwd. Medewerkers van de afdeling Mechatronica, Biostatistiek en Sensoren van de K.U. Leuven ontwikkelden hiervoor de nodige software en electronica. Hiermee kan de teler de optimale werkingsdiepte elektronisch instellen en eenvoudig aanpassen vanuit de tractor. Afwijkingen van deze optimale diepte door oneffenheden in het veld worden dan automatisch gecorrigeerd. Dit betekent niet alleen een aanzienlijke verbetering van de wiedefficiëntie maar ook tijdswinst voor de teler. Deze nieuwe ontwikkeling legt de basis voor een verdere verbetering van de mechanische onkruidbestrijding in de rij.
IWT Vlaanderen
Temmerman, F., Delanote, L.,& Saeys, W.(2010). Efficiënter wieden in de rij met minder gewasschade. In: De biologische landbouw in Vlaanderen: Onderzoek 2008-2010. L. De Cock, N. Erbout, J. Van Waes (eds). NOBL, Merelbeke, 52-53.
KU Leuven, afdeling meBioS