Genetische diversiteit in groentegewassen in actie
Zaaizaad is een onmisbare productiefactor in de land- en tuinbouw. Tot voor enkele decennia gebeurde de zaadproductie op land- en tuinbouwbedrijven. Telers selecteerden rassen die goed presteerden op hun bedrijf. De jongste jaren zijn telerselecties echter sterk in de verdrukking gekomen, o.a. door de toenemende specialisatie in de land- en tuinbouw. Telerselecties dragen in zich de vindingrijkheid en de creativiteit van vele generaties. Ze behoren tot ons nationaal erfgoed, evenzeer als ons patrimonium aan gebouwen, landschappen en dieren, die al geruime tijd beschermd worden. Ook de genetische diversiteit in plantenrassen is een collectieve rijkdom waarvoor we concrete inspanningen moeten leveren om die te behouden, verder te ontwikkelen en te vernieuwen.
De projectpartners zullen technische informatie aanreiken om de instandhouding van de genetische diversiteit in groentegewassen zoals witloof, prei, bloemkool en selder op tuinbouwbedrijven te ondersteunen en te bevorderen.
Tijdens de projectperiode van twee jaar worden proefplatformen aangelegd en infomomenten georganiseerd om de deskundigheid om die genetische diversiteit in stand te houden, door te geven.
Om het maatschappelijk belang van de genetische diversiteit onder de aandacht te brengen bij de sector, de overheid en de consument zullen bij de voorbeeldbedrijven opendeurdagen worden ingericht.
De ontwikkeling van de website en de mini-bib maken deel uit van de algemene strategie om de genetische diversiteit te behouden.
Vlaamse Overheid, Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling (ADLO)
- Werkgroep Eigen Zaadteelt
- Nationale Proeftuin voor Witloof (NPW)
- ILVO-eenheid Plant
- Brussels Grondwitloof VZW
- Interprovinciaal Centrum voor de Biologische teelt vzw
- Universiteit Gent: Vakgroep plantaardige productie, Onderzoeksgroep plantenveredeling en duurzame plantenteelt