Jaarrapport Biologische landbouw
Kwantitatieve informatiebron over de biologische landbouwsector.
Het jaarrapport heeft als doel jaarlijks een kwantitatief beeld te geven van de biologische landbouw in Vlaanderen en de trends en evoluties binnen de biologische sector. Het rapport situeert de Vlaamse biolandbouw in Europese context, geeft een overzicht aan de hand van cijfers en geeft aan hoeveel de Vlaamse Overheid jaarlijks spendeert om de sector financieel te ondersteunen. Het rapport wordt aangevuld met resultaten van de jaarlijkse GfK enquête. Daaruit blijkt hoeveel de consument uitgeeft aan biologische producten, via welke distributiekanalen de producten verkocht worden en naar welke producten er vraag is. Het rapport kan gebruikt worden om de impact van beleidsmaatregelen zoals het Strategisch Plan biologische landbouw, op te volgen.
Aandeel biologische landbouw neemt toe.
Uit de verschillende jaarrapporten valt op dat de biologische sector in Vlaanderen aan een traag ritme toeneemt. Na een opstartperiode, die tot en met 2001 duurde en gekenmerkt werd door sterke groei, volgde een stabilisering. Pas in 2009 lijkt er een nieuw keerpunt te zijn gekomen onder invloed van het Strategisch Plan en Bio zoekt Boer. Sinds 2003 is het aantal producenten met 10 eenheden toegenomen en het areaal onder controle steeg met 14% in 5 jaar tijd. Ook de consumptie van bioproducten vertoonde de laatste jaren een aanzienlijke stijging, nu die hun weg gevonden hebben in het assortiment van heel wat handelaars en grootdistributeurs. De omzet steeg met 35% in de laatste 5 jaar.
Overheidsuitgaven blijven stabiel.
De overheidsuitgaven stegen sterk tot en met 2004. Dat kwam door het geleidelijk invoeren van diverse beleidsmaatregelen. Ook de toename van de steunbedragen voor de hectarepremie, het opstarten van de door Europa gefinancierde reclamecampagnes en de steun voor de verdere uitbouw van de sectororganisaties drukten hun stempel op deze evolutie. Daarna bleven de uitgaven stabieler en schommelden rond 3,5 miljoen euro. Sinds het begin van de waarnemingen in 2000 gaf de overheid 26 miljoen euro uit aan de ontwikkeling van de biologische sector. Meer dan een vierde daarvan kwam terecht bij de producenten. De uitbetaalde hectaresteun schommelt jaarlijks rond 700.000 euro. Een vierde van de middelen ging naar onderzoek. 23% ging naar de organisaties op het veld (Bioforum, PCBT, controle-organismen).