Milieuvriendelijke teeltwijzen ter productie van residu-arm fruit
Dit project is er niet alleen voor de biologische fruittelers, maar ook voor de geïntegreerde fruittelers. Immers, vandaag de dag heeft het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen in de fruitteelt een impact op zowel het leefmilieu (o.a. mogelijke waterverontreiniging) als de economische waarde van het geoogste fruit (residuproblematiek). Er is dus nood aan de algemene inburgering van enerzijds goede bedrijfspraktijken in de gewasbescherming, en anderzijds alternatieve bestrijdingstechnologieën met een beduidend lagere impact op het milieu. Echter, omschakeling van de (vertrouwde) chemische gewasbescherming naar alternatieve strategieën ligt niet voor de hand voor een groot deel van de fruittelers wegens een gebrek aan know-how en angst voor oogstverlies.
Welke reeds ontwikkelde biologische bestrijdingstechnieken verdienen een groter toepassingsbereik in de praktijk?
Enerzijds beogen we de succesvolle implementatie van feromoonverwarringstechniek in Vlaamse Fruitbedrijven. Om het slagen van de feromoonverwarringstechniek te garanderen en te stimuleren is een goede begeleiding en ondersteuning in de start- en overgangsjaren essentieel. Daarom worden er in het kader van dit project praktijkproeven, promotionele acties en informatiesessies rond feromoonverwarringstechniek georganiseerd. Anderzijds beogen we de succesvolle implementatie van ecologische maatregelen in de boomgaard. Hierin willen we opgedane kennis in voorbije onderzoeksprojecten rond ecologische beheersmaatregelen ter stimulering van nuttigen via promotionele acties, informatiesessies en demonstratie introduceren in de fruitbedrijven.
Hoe kunnen we het gebruik van deze biologische bestrijdingsstrategieën stimuleren in de praktijk?
Concreet willen we via gericht advies ondersteund door wetenschappelijk onderbouwde (demonstratie-)proeven een stevige basis en stimulans vormen voor de succesvolle implementatie van hoger genoemde biologische bestrijdingstechnieken die hun potentieel in het verleden bewezen hebben. Naast feromoonverwarringstechniek komen ook een aantal ecologische maatregelen aan bod, zoals deze ter stimulering van de aanwezigheid van oorwormen. Deze algemene predator vormt een belangrijke schakel in de natuurlijke bestrijding van een aantal plaaginsecten in de boomgaard. In het kader van het IWT-project rond oorwormen (zie elders) werd een computermodel ontwikkeld waarmee de populatiedynamica van oorwormen in boomgaarden kan gesimuleerd worden. Dit is een belangrijk hulpmiddel om de beheersmaatregelen af te stemmen op een maximale ontwikkeling van stabiele oorwormenpopulaties. In het kader van dit project voorzien we dan ook om het ontwikkelde mathematisch model ter beschikking te stellen in een gebruiksvriendelijke software applicatie. Op die manier worden deze waardevolle onderzoeksresultaten gevaloriseerd in de praktijk.
EFRO, Provincie Limburg, Boerenbond
Beliën, T., De Baets, T., & Vercammen, J. (2010). Milieuvriendelijke teeltwijzen ter productie van residu-arm fruit. In: De biologische landbouw in Vlaanderen: Onderzoek 2008-2010. L. De Cock, N. Erbout, J. Van Waes (eds). NOBL, Merelbeke, 70-71.
pcfruit afdeling Zoölogie, Diensten aan telers (DAT), proeftuin pit-en steenfruit (PPS)