Mogelijkheden met biologische aardbeien en kleinfruit worden onderzocht op het PPK 'Pamel'
In 1997 nam de provincie Vlaams-Brabant de beslissing om in het Provinciaal Proefcentrum voor Kleinfruit 'Pamel' (PPK 'Pamel') het gangbare onderzoek en de daarbij aansluitende voorlichting te stoppen en alle inspanningen te focussen op de biologische teeltwijze. In 2000 volgde dan de 'echte' omschakeling. De eerste jaren werd er vooral energie gestoken in de omschakeling. Deze periode werd echter ook gebruikt om een eerste inventaris te maken van de omvang van de teelt. Deze bleek op dat moment eerder aan de marginale kant te zijn. De kennis en de ervaring ontbraken om voldoende teeltzekerheid te hebben. Biologische aardbeien en kleinfruit bleven een niche van een niche.
Door onderzoek, voorlichting en begeleiding naar uitbreiding.
Na analyse werd in het PPK 'Pamel' in eerste instantie aandacht besteed aan de teelt van aardbeien. Deze teelt biedt de meeste mogelijkheden naar verkoop. Voor vele thuisverkopers is deze vrucht een dankbare aanvulling op het assortiment. De nood aan onderzoek en voorlichting bleek groot. De verschillende proefvelden leverden de nodige informatie op om met succes de teelt rond te krijgen. Tijdens verschillende bezoekdagen en vormingsmomenten werd de verworven kennis doorgegeven aan de telers. Op dat ogenblik werd er ook gestart met de begeleiding van kandidaat telers om deze teelt in te passen op het bedrijf. Er werd voor de geïnteresseerde de nodige analyses van de bedrijfsstructuur en van de afzetmogelijkheden uitgevoerd om zo het inpassen van de teelt vlot te realiseren. De eerste grootschalige initiatieven staken zo de kop op en deze dienden als voorbeeld voor anderen. Met de studieclub aardbeien en kleinfruit, die door het PCBT mee gestuurd werd, werden verschillende acties ondernomen om deze eerste initiatieven als voorbeeld te laten dienen. Deze studieclub was een voorloper van het huidige biobedrijfsnetwerk kleinfruit.
Vormingsmomenten zorgen voor expansie.
Zowel voor aardbeien als voor kleinfruit blijkt er heel wat interesse te zijn. Het zijn teelten met een hoog arbeidsinkomen per oppervlakte-eenheid. Dit inkomen is bovendien te realiseren met een beperkte investering. De laatste paar jaar werd er naast onderzoek meer tijd gestoken in kennisoverdracht via cursussen en andere vormingsmomenten. Dit zorgde voor de grote sprong voorwaarts. Meer dan honderd telers volgden een meerdaagse opleiding en dit sterkte hun in hun voornemen om te starten met deze teelten. Dit resulteert momenteel in een fikse uitbreiding van het areaal. Nu de groep telers groter wordt, wijzigt ook de werking van het PPK 'Pamel'. Het onderzoek en de voorlichtingsactiviteiten worden integraal opgezet in functie van de concrete noden en vragen van de sector. Vraaggestuurd onderzoek in combinatie met kennisoverdracht via het biobedrijfsnetwerk kleinfruit moet deze ontwikkelingen in deze dynamische sector verder begeleiden en vorm geven.
Provincie Vlaams-Brabant
Hendrickx, Y.(2010). Mogelijkheden met biologische aardbeien en kleinfruit worden onderzocht op het PPK 'Pamel'. In: De Biologische landbouw in Vlaanderen: Onderzoek 2008-2010. L. De Cock, N. Erbout, J. Van Waes (eds). NOBL, Merelbeke, 92-93.