Mulchlaagje onderdrukt onkruid in opkweek preiplanten
De opkweek van biologische preiplanten is een zeer delicate zaak en vergt een maximale aandacht van de preiteler. Alleen al de kostprijs van het zaaizaad (2000€/ha prei voor hybride-rassen) maakt dat zorgzaam met het plantbed moet omgegaan worden. Ook de onkruidbestrijding is een belangrijk aandachtspunt. Om deze redenen zijn verschillende biologische preitelers de voorbije jaren overgeschakeld op de teelt van preiplanten op een organisch substraat dat als een dikke mulchlaag over de zaaiklaar gemaakte grond wordt gespreid. De preiplanten kiemen in de mulchlaag. De wortels groeien daarna snel door in de onderliggende grond. De onkruiddruk wordt sterk gereduceerd en de plantkwaliteit is doorgaans beter dan wanneer in volle grond wordt gezaaid. Een laag potgrond van 5 cm kost duur en kan ecologisch in vraag gesteld worden. Daarom zocht PCBT verder. Er werd vastgesteld dat een aantal types compost een goede onkruidonderdrukking biedt, maar te zout zijn om een goede opkomst van de preiplanten te waarborgen. Wat als we de preizaadjes in de grond zaaien en een kleine mulchlaag aanbrengen ? PCBT ontwikkelde deze werkwijze in 2008 en in 2009.
2008: zaaidiepte kritisch.
In 2008 werden de preiplanten in de grond gezaaid (± 2 cm diep) en vervolgens bedekt met 2 cm potgrond, groencompost of wormencompost. Er werd een goede kieming van de preizaadjes vastgesteld, echter hadden de kiemplantjes onvoldoende energie om doorheen de grond en de mulchlaag heen te groeien. Voor alle objecten was de opkomst slecht. De zaaidiepte van de preizaadjes (grond + mulchlaag) mag bijgevolg niet te dik zijn.
2009: 2 cm wormencompost onderdrukt onkruid en levert goede planten.
In 2009 herhaalden we deze proef. In het referentieobject (geen mulch) werden de preizaadjes op een normale diepte gezaaid (1,5 cm diep). In de overige objecten werd zo oppervlakkig mogelijk gezaaid (0,5 cm diep) en werd de grond afgedekt met 2 cm potgrond, wormencompost of groencompost. In het onbedekte object was zichtbaar dat het proefperceel een hoge onkruiddruk (4 mei: 77 pl / m²; 15 mei: 45 pl / m²) heeft. Een mulch met 2 cm potgrond kon deze onkruiddruk onvoldoende reduceren. Pas vanaf de tweede wiedbeurt was er een effect merkbaar. De potgrond beïnvloedde de plantkwaliteit wel positief. Een mulch met 2 cm wormencompost reduceerde de onkruiddruk met meer dan de helft (4 mei: 35 pl / m²; 15 mei: 8 pl / m²) en had een positieve impact op de opkomst en de kwaliteit van de preiplanten. Groencompost is niet geschikt als mulchmateriaal bij de zaai van preiplanten. Ook bij het gebruik als mulch is het zoutgehalte van groencompost een beperkende factor.
PCBT vzw, proefbedrijf biologische landbouw, Ieperseweg 87, 8800 Beitem
Basiswerking PCBT
Delanote,L.(2010). Mulchlaagje onderdrukt onkruid in opkweek preiplanten. In: De biologische landbouw in Vlaanderen: Onderzoek 2008-2010. L. De Cock, N. Erbout, J. Van Waes (eds). NOBL, Merelbeke, 48-49.