N-Optimabio - Optimalisatie bemesting in de biologische groenteteelt door een correctere inschatting van de N-werking van de basisbemesting en de N-vrijstelling uit bodem organische stof
Dit project wil de invloed van de bodemconditie op de organische stofhuishouding bepalen en daarmee op de N-beschikbaarheid uitgaande van de werking van de basisbemesting en de afbraak van bodem organische stof (BOS). Het project richt zich op de biologische groenteteelt, omdat de behoefte aan een efficiëntiewinst in de omgang met stikstof (N) in deze deelsector het grootst is. Voornamelijk bij teeltrotaties met in hoofdzaak groenten wordt externe aanvoer van organische stof en stikstof sterk gelimiteerd door de verscherpte aanvoernorm voor fosfor (MAP).
Het onderzoek zal gevoerd worden op een 30-tal praktijkpercelen, wat een voldoende grote range qua bodemcondities garandeert en de onderzoeksresultaten meteen ook vertaalbaar maakt naar de telerspraktijk. De teler die een perceel ter beschikking stelt kiest mee voor de basisbemesting die er getest zal worden voor zijn N-werking. Er wordt twee opeenvolgende jaren op dezelfde percelen een proefopzet uitgevoerd, waarbij de N-dynamiek wordt opgevolgd in twee objecten, één met de toepassing van de basisbemesting en één zonder enige basisbemesting.
De uitkomst van het onderzoek zal de biologische groenteteler handvaten aanreiken voor een betere bemestingspraktijk in het raam van een duurzaam bodembeheer. Hierdoor zal het gebruik van snelwerkende organische handelsmeststoffen bij sterk N-behoeftige teelten kunnen beperkt worden tot een niveau dat nodig voor een voldoende opbrengst en kwaliteit zonder een risico te vormen op een overmatige uitspoeling van stikstof naar grond- en oppervlaktewater. Aan de hand van de voorziene doorgedreven karakterisering van de bodemconditie op de individuele percelen, ten behoeve van een beter begrip van de N-beschikbaarheid, zal ook de relatie tussen die bodemconditie en perceel historiek op het vlak van bodembeheer in beeld gebracht worden.
Het project zal worden uitgevoerd door een consortium van drie Vlaamse partners, ILVO, Inagro en Ugent, elk met zijn specifieke competenties die nodig zullen zijn voor het welslagen van het project. De resultaten zullen teruggekoppeld worden naar de betrokken biologische groentetelers maar ook breed gerapporteerd worden naar alle biologische telers, vakorganisaties en overheidsinstanties.
Vlaamse overheid, Departement Landbouw en Visserij
Koen Willekens – ILVO
Stefaan De Neve –Ugent
Joran Barbry - Inagro