Nieuwe inzichten in de beheersing van schurft bij peer: een noodzakelijke stap voorwaarts voor een globale beheersing (NOVOSCAB)
De schurftschimmel, Venturia pirina, behoort tot de sleutelparasieten in de teelt van peer en dit zowel in de geïntegreerde (IPM) als biologische teelt. Bij gunstige weersomstandigheden voor de pathogeen kan, indien geen bestrijdingsmaatregelen worden uitgevoerd, de oogst in één seizoen volledig worden aangetast. De laatste jaren streeft men bovendien meer en meer naar duurzame landbouw. Chemische gewasbeschermingsmiddelen staan onder druk, denk maar aan koper en recent ook aan captan (nieuw overleg is gepland in 1e kwart 2023), waardoor er minder toepassingen kunnen uitgevoerd worden of hun erkenning (mogelijks) niet meer wordt verlengd. Daarnaast worden ook steeds minder nieuwe chemische gewasbeschermingsmiddelen erkend. Bovendien vragen verschillende retailers om fruit te telen volgens een bepaald kwaliteitslabel (vb. KKC) met minder input van chemische middelen. Er zijn al enkele ‘groene’ gewasbeschermingsmiddelen ter beschikking voor de beheersing van schurft maar deze halen tot op heden niet dezelfde bestrijdingsefficiëntie als de chemische gewasbeschermingsmiddelen. Dit zorgt ervoor dat ook het beheersen van schurft in de perenteelt steeds moeilijker wordt. De laatste jaren zien we een toename van meer dan 20% in de meldingen van schurftaantasting bij peer, zowel in de geïntegreerde als de biologische teelt.
De meer dan 800 Vlaamse perenteeltbedrijven, evenals de veilingen, dringen dan ook aan op een duurzame kennis-onderbouwde aanpak en beheersing van dit probleem. Ze vragen bijkomende inzichten/oplossingen met betrekking tot positionering van beschikbare middelen en bijkomende middelen die kunnen gebruikt worden voor de beheersing van schurft. De algemene doelstelling van NOVOSCAB is het implementeren van een geoptimaliseerde globale aanpak van de beheersing van schurft bij peer. Het bekomen van nieuwe inzichten in de beheersing van schurft bij peer is hierbij heel belangrijk. Hierbij willen we meer kennis opdoen omtrent a) het effect van middelen die de plantenafweer versterken en hun correcte positionering, b) het effect van alternatieve middelen/biocontrole organismen naar schurft bij peer, c) het verschil in gevoeligheid van blad, twijg of vrucht naar schurft bij bij nieuwe perenvariëteiten. Verder willen we ook bij peer het belang aantonen van sanitaire maatregelen voor de beheersing van schurft.
De belangrijkste impact die we willen bewerkstellingen is dat de telers voldoende aandacht gaan schenken aan schurft bij peer en de geoptimaliseerde strategie doorheen het traject gaan implementeren.
VLAIO
Proefcentrum fruitteelt, afdeling Fytopathologie (Hoofdaanvrager)
KULeuven, Laboratory of Plant Health and Protection, Prof. Barbara De Coninck (partner)
perentelers uit Vlaanderen