OK- NET ARABLE: Europese kennisuitwisseling tussen boeren, adviseurs en onderzoekers tilt biologische akkerbouw naar een hoger niveau
Het Horizon2020 Europese thematische netwerk Ok-Net Arable wil de hindernissen die de groei en de productieverhoging van biologische akkerbouw in de weg staan aanpakken. Biologische landbouw vraagt veel kennis en vaardigheden. Ok-Net Arable ontsluit de praktijkervaring en de onderzoekskennis die verspreid over Europa aanwezig is om de gewenste groei te ondersteunen. Het project sluit nauw aan bij de Eip–Agri Focus groep voor biologische landbouw rond optimalisering van de akkerbouwproductie “optimalisering akkerbouw productie”. Ok-Net arable project verenigt 17 Europese partners van 13 landen. Onderzoekers, adviseurs en 14 Europese boeren innovatie groepen werken via innovatieve methodieken samen om praktijk en onderzoek beter op elkaar af te stemmen en kennis uit te wisselen met als doel de biologische akkerbouw naar een hoger opbrengstniveau te tillen.
State of the art Biologische Akkerbouwproductie
Het wetenschappelijk team maakte een uitgebreide literatuurstudie over de knelpunten die productiestijging in de biologische akkerbouw tegenwerken. Aanbevelingen werden geformuleerd voor verbetering van bodemvruchtbaarheid, nutriëntenmanagement, onkruidbeheersing en plaag – en ziektebeheersing en dit tot op gewasniveau. Voor wat opbrengsten betreft blijken Vlaanderen en Denemarken reeds bij de beste van de klas te horen.
Boereninnovatiegroepen delen hun belangrijkste belemmeringen
OK-Net Arable werkt met 14 boeren innovatiegroepen die gevestigd zijn in 10 landen verspreid over heel Europa. Dit zijn groepen van biologische akkerbouwers die meewerken in onderzoek en innovatie. OK-Net Arable bracht de gemeenschappelijke uitdagingen die door deze groepen werden aangehaald samen in een rapport. De belangrijkste uitdagingen zijn onkruidbeheersing, bodemvruchtbaarheid en de beheersing van ziekten en plagen.
De gegevens van de boeren innovatiegroepen geven duidelijk een brede waaier van gewasopbrengsten. Dit geeft aan dat er behoefte is enerzijds, maar ook een kans om de opbrengsten te verbeteren. Het rapport geeft een goed overzicht van de uitdagingen voor biologische akkerbouwers in Europa en geeft ook een duidelijk zicht op reeds in de praktijk werkende oplossingen.
Beste methoden voor leren en kennisuitwisseling
OK-Net Arable heeft geanalyseerd hoe landbouwers en hun adviseurs toegang hebben tot informatie. De bevindingen laten zien, dat gedrukte media nog steeds wijdverspreid zijn en bovenal dat fysieke bijeenkomsten (bv velddagen) de voorkeur genieten in vergelijking tot anonieme online cursussen. Niettemin, het blijkt ook duidelijk dat sociale media de manier waarop informatie wordt verspreid verandert en wijst op het belang van online video's in de uitwisseling van kennis over de grenzen heen.
Kennisplatform Ok-Net Arable
Een web-based platform werd gemaakt waar via online vertaling boeren, onderzoekers en adviseurs kennis kunnen uitwisselen over de diverse topics. Dit webplatform werd aan gemaakt in nauwe samenwerking tussen de diverse partners.
Uitvoerders in Vlaanderen:
- An Jamart, an.jamart@bioforumvl.be
- Lieven Delanote, lieven.delanote@inagro.be
EU- H2020
- OK-Net Arable web platform: http://farmknowledge.org/
- OK-Net Arable project website: http://www.ok-net-arable.eu/
Ok-Net arable project verenigt 17 Europese partners van 13 landen. Coördinator Dr. Bram Moeskops, IFOAM EU.