Onderzoek naar en ontwikkeling van een methodologie voor het kwantificeren van duurzaamheid via het meten van de microbiële dive
In dit onderzoeksproject is het de bedoeling een analysemethodiek te ontwikkelen voor het kwantificeren van “duurzaamheid” via het meten van de microbiële diversiteit in de bodem. In een eerste proefreeks zal de diversiteit van de bodemmicrobiota bestudeerd worden onder maïs, geteeld op verschillende bodemtypes, in verschillende vruchtopvolgingen en al dan niet behandeld met herbiciden en/of minerale N-bemesting. Daarnaast zal eveneens het effect van een geïntegreerde versus gangbare onkruidbeheersing in de fruitteelt nagegaan worden.In een tweede proefreeks zal met name bestudeerd worden hoe de microbiële diversiteit zich wijzigt in functie van de tijd die verstrijkt na het weglaten van een stress-factor (herbiciden of minerale N-bemesting). Dit eerder dynamisch aspect kan beschouwd worden als zijnde velden “in omschakeling” van gangbare naar biologische landbouw.Zoals in de vorige biënnale zal zowel de functionele (methaanoxidatie en nitrificatie) als de species diversiteit (16rDNA-analyse) onderzocht worden. Bij het determineren van de species diversiteit zal getracht worden om een intern referentiesysteem te ontwikkelen, eveneens gebaseerd op het PICT-principe.
R. Bulcke, dr.ir., prof. RUG
D. Reheul, dr.ir., prof. RUG
W. Verstraete, dr.ir., prof. RUG
D. Seghers, ir. (medewerker)
Seghers, D., Top E.M., Reheul, D., Bulcke, R., Boeckx, P., Verstraete, W. and Siciliano, S.D. 2003. Long-term effects of mineral versus organic fertilizers on activity and structure of the methanotrophic community in agricultural soils. Environmental Microbiology 5: 867-877.