Proefbedrijf Biologische Landbouw start pilootproject RTK-GPS
Op het Proefbedrijf Biologische Landbouw zorgt de introductie van RTK-GPS in 2010 voor een belangrijke vernieuwing. Biologische en milieuvriendelijke landbouw krijgen heel wat beperkingen opgelegd inzake bemesting en onkruidbestrijding. De implementatie van RTK-GPS verlegt deze grenzen en biedt tegelijk een antwoord op meerdere uitdagingen inzake bodemzorg en mechanische onkruidbestrijding. Dit concept werd ontwikkeld en gevalideerd op biologische akkerbouwbedrijven in Nederland. PCBT wil met dit pilootproject de mogelijkheden en beperkingen van RTK-GPS voor de Vlaamse (biologische) landbouw verkennen en demonstreren. Volgende insteken worden vooropgesteld:
-Bodemzorg: Kunnen we na de hoofdgrondbewerking in het voorjaar een vast spoor aanhouden voor de volgende bewerkingen (zaaiklaar maken, zaaien/planten, schoffelen,…) zodat de planten steeds in losse grond terecht komen? Wat is hiervan de meerwaarde? -Mechanische onkruidbeheersing: RTK-GPS laat toe om cm-nauwkeurig te sturen en dit in de tijd te herhalen. Hoe kunnen we hiermee de slagkracht van mechanische onkruidbestrijding verhogen?
Concept pilootproject.
In het najaar 2009 kregen de ideeën concreet vorm. Een eerste uitgangspunt was dat het systeem zonder meer herkenbaar en toepasbaar moest zijn voor een gemiddeld Vlaams (biologisch) akkerbouw-groentenbedrijf. In tweede orde moest rekening worden gehouden met een aantal bedrijfsmatige randvoorwaarden van het biologisch proefbedrijf. Het systeem werd gebouwd op de bestaande tractor van het PCBT. Gezien de prei, kolen en wortelen alle op een rijafstand van 70 cm worden geplant, wordt geopteerd voor een spoorbreedte van 1,4 m in combinatie met smalle cultuurbanden. Dit spoor wordt gebruikt voor alle bewerkingen na ploegen. Zodoende kunnen we ook uitgaan van de beschikbare mechanisatie op het bedrijf. Een RTK-GPS stuureenheid op de machine moet eventuele afwijkingen van de machines corrigeren en is van belang om nauwkeurig te kunnen schoffelen.
De eerste ervaringen en perspectieven.
In 2010 werd benut om het systeem in de vingers te krijgen en om de eerste ervaringen op te doen. De in gebruik name verliep vlot, maar vergt niettemin een leerproces. Voor de onkruidbestrijding werden de schoffelmessen beetje bij beetje nauwer gezet. Op dit moment wordt tot op 3 cm van de gewasrij geschoffeld. Hiermee komen we dicht bij de theoretische 2 cm. De bedrijfsleider ervaart dat de teelten op het bedrijf, met de implementatie van de GPS en het vaste spoor, algemeen homogener staan dan voorgaande jaren. Hiermee is de basis gelegd om de komende jaren dit pilootproject onderzoeksmatig verder te ontwikkelen en te onderbouwen en om nieuwe wegen en toepassingen te verkennen.
Vlaamse Overheid, Provincie West-Vlaanderen
Delanote, L. (2010). Proefbedrijf Biologische Landbouw start pilootproject RTK-GPS. In: De biologische landbouw in Vlaanderen: Onderzoek 2008-2010. L. De Cock, N. Erbout, J. Van Waes (eds). NOBL, Merelbeke, 106-107.
POVLT