SOLID, sustainable organic and low-input dairying
De biologische en low-input melkveesector wordt steeds meer geassocieerd met uiteenlopende voordelen voor de landbouwsector en de maatschappij, maar de aanvaarding van deze productiemethode wordt afgeremd door een aantal technische en economische belemmeringen. De doelstelling van het project is het ondersteunen van ontwikkelingen en innovaties voor biologische en low-input melkveesystemen, waarbij het streefdoel een competitieve, duurzame en winstgevende Europese melkveesector is. Er zal worden getracht de economische, landbouwkundige en nutritionele voordelen te optimaliseren, en tegelijkertijd het potentieel van deze systemen om uiteenlopende ecosysteemdiensten te leveren maximaal te benutten, om innovatieve en duurzame biologische en low-input systemen en productieketens te ontwikkelen. Vernieuwende wetenschappelijke methoden worden gebruikt voor het aanpakken van praktische problemen, methodologieën en modellen worden ontwikkeld voor ‘decision support’ op het bedrijf. Bij de uitvoering wordt consequent gebruik gemaakt van een een participatorische aanpak, waarbij de verschillende stakeholders actief betrokken worden bij het bepalen van de onderzoeksnoden, het uitvoeren van het onderzoek, en het verspreiden van de onderzoeksresultaten.
Wim Govaerts (Wim Govaerts & Co CVBA)
Prof Dr Ir Ludwig Lauwers (ILVO)
Prof Dr Ir Wim Verbeke (UGent)
EU FP7-KBBE
J. Bijttebier, J. Hamerlinck, S. Moakes, N. Scollan, J. Van Meensel en L. Lauwers (2017). Low-input dairy farming in Europe: Exploring a context-specific notion. Agricultural Systems, Vol. 56, p 43-51. https://doi.org/10.1016/j.agsy.2017.05.016
Biologische en low input melkveehouderij: valse vrienden? In:De biologische landbouw in Vlaanderen: Onderzoek 2011-2012. L. De Cock en J. Van Waes (eds), NOBL, Merelbeke, p 160-161.
Bedrijfseconomische cijfers voor de biologische sector: een globale sectorbenadering. In: De biologische landbouw in Vlaanderen: Onderzoek 2011-2012. L. De Cock en J. Van Waes (eds), NOBL, Merelbeke, p 158-159 .
Economische competitiviteit van biologische en “low-input” melkveehouderij in Europa. In:De biologische landbouw in Vlaanderen: Onderzoek 2015-2016. L. De Cock (ed.), NOBL, Merelbeke, p 156-157.
Biologische en “low-input” melkveehouderij in Europa: hoe verschillend zijn ze? In: De biologische landbouw in Vlaanderen: Onderzoek 2015-2016. L. De Cock (ed.), NOBL, Merelbeke, p 154-155.
Projectwebsite: http://www.solidairy.eu/
Samenwerkingsproject met 26 partners uit 11 landen, gecoördineerd door Aberystwyth University (Wales); partners: http://www.solidairy.eu/partners/index.html
In Vlaanderen: UGent (Prof. Wim Verbeke), Wim Govaerts & co CVBA