Teelt van kruiden: nichemarkt of beloftevolle diversificatie?
Onderzoek kruidenteelt: nieuwe uitdaging voor het PCG
“Teelt van kruiden: niche of beloftevolle diversificatie?”, zo luidt de titel van de twee LEADER-projecten die recentelijk goedgekeurd werden en zullen doorgaan regio Meetjesland en Vlaamse Ardennen.
Enkele maanden geleden kwam de vraag vanuit de kruidensector samen een project in te dienen waarbij het PCG de taak als coördinator op zich neemt. Het proefcentrum zag deze aanzet als opportuniteit tot uitbreiding van zijn kenniseenheden: door goedkeuring van deze projecten zal de kruidenteelt mee opgenomen worden binnen de basiswerking. Ook voor ons een hele uitdaging!
Diversificatie binnen een landbouwbedrijf zorgt voor een ruime spreiding van inkomsten en vormt een steverige basis voor de bedrijfsvoering. Dit dient dus de nodige aandacht te krijgen. Met gebundelde kracht kan het telen van kruiden verder uitgewerkt, gespecialiseerd en gecommercialiseerd worden. Het project richt zich op tuinders die open staan voor de kruidenteelt, waarbij samen met hen één teeltseizoen van a tot z kan doorlopen worden.
Uiteraard kunnen potentiële landbouwers en tuinbouwscholen zich aansluiten. Een eerste bijeenkomst wordt vastgelegd ter verduidelijking van het project. Hieruit volgend zal een werkgroep opgericht worden met wie beslist zal worden op welke kruiden de focus zal gelegd worden. Aan de hand van een opleidingen bedrijfsbezoeken zal kennis van de geselecteerde teelten uitgedragen worden. Door het aanleggen van verscheidene proefvelden, zowel op het PCG als op locatie, kan verdere uitwerking van deze teelten plaatsvinden. De teelttechnische begeleiding zal zich zowel naar gangbare als biotuinders richten om op een zo rendabele manier te telen. De grondteelt, maar ook de teelt op goten ligt binnen de opties. Uiteraard eindigt dit project niet bij de oogst, onder begeleiding zullen ook verschillende vermarktingsvormen uitgetest worden om een bijkomend landbouwinkomen te garanderen. De resultaten van de proeven zullen uiteindelijk gebundeld worden en uitgebreid verspreid worden via verschillende kanalen.
Justine Dewitte (PCG)
LEADER-project Meetjesland en Vlaamse Ardennen