Verlagen pH – uitvoering on farm
Verschillende kleinfruitteelten vragen een lichtzure tot zeer zure grond. Voor bramen en frambozen pH 5,8 tot pH 6,5, voor blauwe bes is dit zelfs tussen pH 4 en ph 5. Daarnaast vragen deze teelten een humusrijke grond en er is ook voor deze teelten een waterbehoefte. Momenteel zien we in de praktijk heel wat problemen ontstaan door het gebruik van compost ( eigen boerderijcompost of groencompost) en door het gebruik van beregeningswater. In beide gevallen gaat het om alkalische stoffen. Door hiervan gebruik te maken loopt de pH in deze teelten op. Op gangbare bedrijven vangt men dit op door zuurwerkende meststoffen te gebruiken en het gietwater aan te zuren. Momenteel beschikt de biologische teler niet over een toegelaten biologische variant. De organische meststoffen die gebruikt mogen worden hebben ook geen zuurwerkende eigenschappen. Finaal glijdt de teelt af naar een niet rendabele teelt, er ontstaan chloroses. In een beginnend stadium wordt hier dan op gereageerd met toegelaten bladbemesting maar dit is geen structurele oplossing voor het probleem. De oorzaak moet aangepakt worden namelijk de pH van de bodem verlagen.
Om tot een oplossing te kunnen komen zal er zowel naar de bodem als naar het gietwater moeten gekeken worden. Ze hebben beide hun belang om tot een geïntegreerde oplossing te komen.
Eerste doel:
Met dit vervolgproject willen we on farm uittesten of de oplossingen die uit het lopende project komen ook in de praktijk realiseerbaar zijn en daar ook hun effect hebben.
Tweede doel:
Vanuit dit project willen we op meerdere bedrijven de pH evolutie opvolgen door actief de teler te ondersteunen bij het regelmatig meten van de pH en bij de registratie van gerelateerde teelthandelingen.
Yves Hendrickx (PPK)
CCBTvzw