Verschil in graad van lipolyse in voordroogkuilen van raaigras in vergelijking met gemengde gras-klaverkuilen
Recent Nederlands onderzoek, uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut i.s.m. Wageningen UR, de Universiteit Maastricht en TNO Voeding, rapporteerde hogere gehaltes gezondheidsbevorderende CLA's en omega-3 vetzuren in biologische vergelijking met reguliere zuivel. Dit houdt mogelijk verband met vroegere vaststellingen van verhoogde linoleenzuurgehaltes (C18:3n-3) in de melk bij voedering van silages met rode en witte klaver, ondanks de vergelijkbare gehaltes aan omega-3 vetzuren in het rantsoen. Er werd gesuggereerd dat de verhoogde retentie van C18:3n-3 bij voedering van rode klaver silage verband zou houden met een verlaagde lipolyse van vetzuren in rode klaverkuilen als gevolg van polyfenol oxidase activiteit. PPO zou de oxidatie induceren van fenolen tot o-quinonen, die op hun beurt kunnen binden op nucleofiele plaasten van bepaalde aminozuren van bijvoorbeeld enzymen. Het doel van dit onderzoek was te evalueren of rode kalverkuilen een lagere graad lipolyse vertonen en of dit een gevolg kan zijn van PPO die o-quinonenvorming uit fenolen induceert.
G. Van Ranst, M. Louençq, V. Fievez (Labo voor Diervoeding en productkwaliteit, UGent, Melle)
Verschil in graad van lipolyse in voordroogkuilen van raaigras in vergelijking met gemengde gras-klaverkuilen; Overzicht van het onderzoek biologische landbouw 2004 in Vlaanderen, pp. 125-127. PCBT; jaarverslag 2004 www.pcbt.be