Vlaamse overheid steunt bio-onderzoek
In 2008 sloegen BioForum Vlaanderen, Boerenbond, Algemeen Boerensyndicaat en de Vlaamse overheid de handen in elkaar. Samen engageerde ze zich om marktgerichte omschakeling naar biolandbouw te bewerkstelligen en kansen volwaardig in te vullen, wederzijds respect tussen de gangbare en bio-landbouw te ontwikkelen, te zorgen voor een bijdrage van de biosector aan verduurzaming en een dynamiek in Vlaanderen in beweging te zetten, zodat Vlaanderen aansluiting krijgt bij de groeiende Europese stuwkracht rond biolandbouw. Om deze vooropgestelde doelstellingen te realiseren, werden 6 hefbomen uitgewerkt voor acties in de komende jaren. Dit resulteerde in een gezamenlijk Strategisch Plan Biologische Landbouw 2008- 2012. Een belangrijke hefboom in dit strategisch plan is ‘Onderzoek en Kennisbeleid’.
Een Vlaams biokennisnetwerk voor biologische landbouw in de maak.
Met de oprichting van het Netwerk Onderzoek Biologische Landbouw & voeding (NOBL) in 2007, de biobedrijfsnetwerken (BBN) in 2009 en het ‘Coördinatie Centrum praktijkgericht onderzoek en voorlichting Biologische Teelt vzw’ (CCBT) in 2010 wil de Vlaamse overheid op vraag van de sector bijdragen tot het ontwikkelen van een Vlaams biokennisnetwerk. Centraal in elk van deze netwerken staat kennisuitwisseling en kennisopbouw voor de biologische landbouwsector in Vlaanderen.
Onderzoeksprioriteiten in actie.
In samenspraak met de bovengenoemde betrokken partijen werd in 2008 een onderzoeksagenda voor de biologische landbouw en voeding in Vlaanderen 2008-2012 opgesteld. Vanuit deze onderzoeksagenda werden door de leden van NOBL onderzoeksthema’s geselecteerd waarop binnen het Vlaamse landbouwonderzoek voor de periode 2009-2010 prioritair werd ingezet. Gebaseerd op deze prioriteiten lanceerde de Vlaamse overheid, Afdeling Duurzame Landbouwontwikkeling in 2009 een oproep voor projectvoorstellen rond plantaardige en dierlijke productie met speciale aandacht voor biologisch voeder, dierenwelzijn en -gezondheid, bodem en bemesting. Twee projecten, voor een totaalbedrag van 200.000 EUR, werden geselecteerd en gingen van start in 2010. Soortgelijke oproepen kunnen op een regelmatige basis verwacht worden.
Vlaanderen zoekt aansluiting bij Europees onderzoek.
Door de internationalisering van het onderzoek wordt samenwerking en uitwisseling van informatie op Europees en internationaal niveau steeds belangrijker. In 2010 stapte het Beleidsdomein Landbouw & Visserij samen met het ILVO in het Europese COREOrganic II ERAnet project. Vlaanderen voorziet een budget van 200.000 € binnen dit netwerk om Vlaamse onderzoekers te ondersteunen die binnen een Europees consortium onderzoek uitvoeren rond specifieke transnationale thema’s. Bovendien steunt de Vlaamse overheid samenwerking van Vlaamse en Nederlandse onderzoekers door het organiseren van samenkomstdagen om samenwerkingsmogelijkheden tussen Vlaanderen en Nederland te stimuleren en concrete acties op te zetten.
Szulc, M. (2010). Vlaamse overheid steunt bio-onderzoek. In: De biologische landbouw in Vlaanderen: Onderzoek 2008-2010. L. De Cock, N. Erbout, J. Van Waes (eds). NOBL, Merelbeke, 10-11.